Alimentatie

maandag 10 november 2014 12:59

Betaalt of krijgt u alimentatie? Dan kan het volgende voor u van belang zijn.

Op 1 januari 2015 treedt de Wet Hervorming Kindregelingen in werking. Momenteel bestaan er 11 kindregelingen en deze zullen door deze wet worden teruggebracht naar 4.

De regelingen die blijven bestaan, zijn:

-          De kinderbijslag;

-          Het kindgebonden budget;

-          De inkomensafhankelijke combinatiekorting;

-          De kinderopvangtoeslag.

Opvallend is het wegvallen van de aftrek uitgaven voor levensonderhoud voor kinderen jonger dan 21 jaar. Met andere woorden, het is niet meer mogelijk om een forfaitaire aftrek te verkrijgen voor de kinderalimentatie die wordt betaald. Hier komt ook geen andere regeling voor terug.

Daarnaast vervallen ook de alleenstaande ouderkorting en de aanvulling hierop. Dit verlies wordt gecompenseerd door een verhoging van het kindgebonden budget. Iedere ouder die in aanmerking komt voor kindgebonden budget kan een extra “kop” krijgen van € 2.800,-- indien hij of zij alleenstaand is. De inkomensgrens die geldt om in aanmerking te komen voor kindgebonden budget wordt wel verlaagd. 

De hiervoor genoemde kortingen zijn verwerkt in de alimentatieberekening van degene die alimentatie krijgt, de forfaitaire aftrek is verwerkt in de alimentatieberekening van degene die alimentatie betaalt.

De wetswijziging kan dan ook voor beide partijen gevolgen hebben en bij de berekening van de alimentatie zal hierop geanticipeerd gaan worden. Wellicht geeft een en ander (tezamen met een andere wijziging) aanleiding voor herberekening van de alimentatie.

Wilt u verdere informatie of heeft u vragen: neem gerust contact op.

Michaëla Wielinga

telefoonnummer 0343-597995.    

 

Sluiten