WWZ: afwijking bij cao of sociaal plan

maandag 10 november 2014 12:40

Met de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) worden de mogelijkheden om bij cao afwijkende afspraken te maken beperkt.

Het gaat dan bijvoorbeeld om afspraken ten aanzien van oproepcontracten. Op bepaalde andere terreinen kunnen echter wel in een cao afwijkende afspraken worden opgenomen.

Het betreft onder meer het derde WW-jaar. In meerdere principeakkoorden voor nieuwe cao’s dit jaar zijn al (protocol)afspraken opgenomen over de reparatie van het derde WW-jaar. Doel is te komen tot een private verzekering van het derde WW-jaar waarmee de huidige hoogte en duur van de uitkering kan worden gehandhaafd.

En een groot Rotterdamse ertsoverslagbedrijf heeft onlangs een eerste collectieve afspraak gemaakt over de transitievergoeding die een werknemer krijgt bij ontslag. Op grond van de wet kan de werkgever daarop onder bepaalde voorwaarden in mindering brengen de zogenoemde transitie- en inzetbaarheidskosten, waaronder soms kosten voor scholing. Bij voornoemd overslagbedrijf hebben de cao-partijen in het principeakkoord voor de nieuwe cao afgesproken dat de kosten voor scholing (in ieder geval) niet in mindering komen op de transitievergoeding.

Daarnaast is het niet zo dat de transitievergoeding straks automatisch de huidige vergoeding op basis van de kantonrechtersformule zal vervangen. Ik doel daarmee met name op grotere reorganisaties, waarbij vaak een sociaal plan wordt gebruikt. Onder meer vakbond CNV heeft al aangegeven dat een berekening op basis van de kantonrechtersformule straks (dus na 1 juli 2015) het uitgangspunt zal blijven. Het CNV benadrukt dat werkgevers niet moeten denken dat ze na 1 juli 2015 op een goedkope manier van hun werknemers af komen.

Wordt vervolgd.

Voor nadere vragen kan je terecht bij Erwin van Os – Advocatuur.

 

Erwin van Os - Advocatuur

T 0343-591 666

M 06-10 50 50 57 

info@erwinvanos-advocatuur.nl

Sluiten