Erwin van Os over: maatregelen uit miljoenennota

Erwin van Os aan het werkvrijdag 23 september 2022 12:19

Prinsjesdag ligt weer achter ons. Jurist Erwin van Os zet een paar belangrijke punten op een rij.

23 september 2022 – Een aantal maatregelen uit de Miljoenennota

 

Naar aanleiding van Prinsjesdag stip ik een aantal maatregelen uit de Miljoenennota aan die voor (juridisch) Nederland relevant zijn. 

Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki)

Dit wetsvoorstel is op 10 mei 2022 al aangenomen. Met de wet komt er een incassoregister en moeten incassobureaus en kopers van vorderingen voldoen aan verschillende eisen om actief te zijn in de Nederlandse incassomarkt. Ondanks dat advocaten zich niet hoeven te laten registreren in het incassoregister, moeten ook zij zich aan de eisen van de Wki houden.

Toegang tot het recht

De overheid vindt het belangrijk dat het recht toegankelijk blijft. Enkele maatregelen hiervoor zijn het verlengen van het griffierecht voor burgers en midden- en kleinbedrijf, en de herziening van het stelsel van de gefinancierde rechtsbijstand. Wat betreft dat stelsel: dat houdt de gemoederen al jaren bezig. Ik ben benieuwd wat de voorgenomen “herziening” behelst. 

Verder hoopt het kabinet dat burgers en bedrijven vaker gaan kiezen voor alternatieve, laagdrempelige geschillenbeslechting. Dat is overigens niet nieuw; een aantal jaren geleden heeft de overheid daar al vol op ingezet. 

Arbeidsrecht

Het kabinet wil de positie van flexibele werknemers in tijdelijke contracten, oproepkrachten en uitzendkrachten verbeteren. Ook dat is niet nieuw. Maar goed: kennelijk meent de overheid dat de positie van flexibele werknemers nog steeds niet stevig genoeg is. Daarom komt er onder andere wetgeving die de rechten van flexibele werknemers meer laat aansluiten op die van vaste werknemers. En verder wordt er een “arbeidscommissie” geïntroduceerd, waardoor conflictbeslechting gemakkelijker zou moeten worden. 

Consumentenrecht

Consumenten moeten bij het online winkelen net zo goed beschermd zijn als dat zij zijn bij het doen van een aankoop in een winkel. De bedoeling is dat consumenten in 2023 bij online aankopen nog beter (dan nu het geval is) zijn beschermd. 

Erwin van Os

Markt 13
3961 BC  WIJK BIJ DUURSTEDE
 
T  0343-59 16 66
F  084-87 07 779
M  06-10 50 5057
 
info@erwinvanos-advocatuur.nl
I  www.erwinvanos-advocatuur.nl

Sluiten