E.J. Bos Diervoeding zet grote stap naar duurzamer bedrijf

EJ Bos Diervoeding zonnepanelendonderdag 15 april 2021 15:40

Bedrijven spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Niet alleen door energie te besparen, maar ook door het zelf op te wekken.

E.J. Bos Diervoeding liet in Wijk bij Duurstede afgelopen najaar zo’n 800 zonnepanelen op het dak plaatsen.

“Met een dak vol zonnepanelen wekken we alle stroom die we verbruiken zelf op”

Op een hal van de fabriek aan de Hoge Maat zat asbest, dat moest verwijderd worden. Ook zocht een huurder van het pand meer ruimte, vertelt operationeel manager bij E.J. Bos Diervoeding Arjan van de Weerd. “We besloten een grotere nieuwe hal te bouwen, die zo naar de zon ligt dat we er optimaal stroom kunnen opwekken.”

Alle bedrijfspanden in Nederland moeten in 2030 een energielabel A hebben. Volgens Van de Weerd was de aanpassing van het dak een mooie kans om minder COuit te stoten. Van de Weerd: “We zijn een grote stroomverbruiker, dat brengt onze fabriek met zich mee. We gebruiken alle energie die we zelf opwekken.” Met de zonne-energie bespaart E.J. Bos Diervoeding bijna een ton COper jaar.

De zonnepanelen verdienen zich in ongeveer 8 jaar tijd terug, zo bleek uit de businesscase die via Heel Wijk in de Zon voor hem werd gemaakt. Dit speelde volgens de operationeel manager geen geen grote rol om het wel of niet te doen. Van de Weerd: “Het paste uitstekend in onze toekomstvisie voor wat betreft energie. Het dak moest vervangen worden. Dus als zo’n kans zich aandient, dan moet je die niet laten lopen.”

Subsidie en quickscans voor bedrijven in de provincie

Ook aan de slag met verduurzaming? E.J. Bos Diervoeding maakt gebruik van een SDE-subsidie, waarmee het bedrijf een vergoeding ontvangt voor elke geproduceerde kWh. In het najaar wordt deze regeling weer opengesteld. Daarnaast heeft de provincie Utrecht op dit moment een subsidie voor bedrijven om samen te verduurzamen. Deze heeft een maximum van €50.000.

Ook biedt de provincie gratis quickscans aan voor bedrijfsdaken. Experts bekijken hoeveel zonnepanelen er op het dak kunnen en wat dat financieel oplevert. Kijk voor meer informatie over de quickscans en de subsidie op Energiewerkplaats Utrecht.

« Terug