Ontwikkelingen 2015 en daarna

vrijdag 18 december 2015 20:26

Als ik op 2015 terugkijk denk ik vooral aan de vele doorgevoerde wijzigingen in regelgeving, en aankondigingen van wijzigende regelgeving in 2016.

 

Arbeidsrecht

Met name het arbeidsrecht is natuurlijk flink op de schop gegaan, met grote gevolgen voor het ontslagrecht. De eerste jurisprudentie is inmiddels verschenen. Echt duidelijke lijnen in de rechtspraak zijn er nog niet. Hoe dan ook: de wetgever heeft de kantonrechter in een behoorlijk strak keurslijf gedwongen. Daardoor is het voor de rechter een stuk lastiger geworden om tot een (praktische) oplossing te komen.

Meldplicht datalekken

Verder gaat per 1 januari 2016 de meldplicht datalekken in, vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Deze meldplicht houdt in dat organisaties (zowel bedrijven als overheden) direct een melding moeten doen bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zodra zij een ernstig datalek hebben. En soms moeten zij het datalek ook melden aan de betrokkenen, dus de mensen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt.

Let er op dat de term “meldplicht datalekken” eigenlijk te beperkt is. Het zou beter zijn te spreken over “meld- en administratieplicht beveiligingsinbreuken”. Goed beschouwd ziet de plicht op veel meer dan alleen technische incidenten zoals fouten in software. Denk bijvoorbeeld ook aan een kwijtgeraakte USB-stick met persoonsgegevens of een gestolen laptop.

 

Omdat er hoge boetes kunnen worden opgelegd in geval van door de toezichthouder geconstateerde overtreding, is het zaak de meldplicht serieus te gaan nemen.


Tot zover, we wachten de ontwikkelingen af.

Tot slot

Rest mij de andere leden en het bestuur van de OKW heel prettige kerstdagen en een goed 2016 toe te wensen. Ik wil het bestuur danken voor haar inzet het afgelopen jaar.

 

 

Erwin van Os - Advocatuur
T 0343-591 666
M 06-10 50 50 57 
info@erwinvanos-advocatuur.nl 

Reacties op 'Ontwikkelingen 2015 en daarna'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Sluiten