Wijzigingen arbeidsrecht per 1 januari 2015

maandag 08 september 2014 15:01

De Wet Werk en Zekerheid gaat veranderen; lees hier de voorgenomen aanpassingen.

In het kader van de Wet Werk en Zekerheid is op 1 september jl. een “Nota van wijzigingen” m.b.t. de laatste wijzigingen ingediend bij de Tweede Kamer. Het betreft slechts kleine wijzigingen; voor het overgrote deel staat de nieuwe wet(tekst) vast.

De wijzigingen zullen gefaseerd worden ingevoerd, voor het eerst op 1 januari 2015 en daarna per 1 juli 2015. De wijzigingen per 1 januari 2015 zijn relatief eenvoudig, namelijk:

-          In een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan als uitgangspunt geen concurrentiebeding worden opgenomen. Dit is alleen anders als de werkgever een zwaarwegend bedrijfsbelang heeft, dat schriftelijk gemotiveerd moet worden in de arbeidsovereenkomst.

Dit geldt voor alle op of na 1 januari 2015 overeengekomen (=getekende) arbeidsovereenkomsten. Let dus op: bedingen die vóór 1 januari 2015 zijn overeengekomen blijven van kracht, ook al is geen sprake van een zwaarwegend bedrijfsbelang.

-          In een arbeidsovereenkomst met een duur van 6 maanden of korter kan geen proeftijd worden opgenomen. Dit geldt ook voor alle op of na 1 januari 2015 overeengekomen (=getekende) arbeidsovereenkomsten.

-          In geval van afloop van een arbeidsovereenkomst voor 6 maanden of langer moet de werkgever uiterlijk één maand voorafgaand voor de (in de arbeidsovereenkomst opgenomen) einddatum de werknemer schriftelijk informeren:

a) of de arbeidsovereenkomst zal worden verlengd;

b) en, zo ja, onder welke voorwaarden.

Als de werkgever deze verplichting niet nakomt, moet aan de werknemer een boete worden betaald. Deze aanzegplicht (aanzeggen is dus iets anders dan opzeggen!) is van toepassing op alle arbeidsovereenkomst die eindigen op 1 februari 2015 of daarna.

 

Voor meer informatie hierover: bel of mail Erwin van Os.

Tot zover, wordt vervolgd.

Voor nadere vragen kan je terecht bij Erwin van Os – Advocatuur.

 

Erwin van Os - Advocatuur

T 0343-591 666

M 06-10 50 50 57 

info@erwinvanos-advocatuur.nl

 

 

 

 

Sluiten