Moeten huwelijkse schulden altijd 50-50 worden verdeeld?

maandag 07 juli 2014 13:06

"Als partijen gaan scheiden, moeten zij ieder de helft van de schuld voor hun rekening nemen ", is dat altijd zo?

Indien partijen in gemeenschap van goederen zijn gehuwd, geldt op grond van de wet dat zij beiden een gelijk aandeel hebben in de schulden. Met andere woorden als partijen gaan scheiden, moeten zij ieder de helft van de schuld voor hun rekening nemen.

Van het bovenstaande kan alleen worden afgeweken indien verdeling van de schuld bij helfte naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. Dus als het onredelijk zou zijn.

De Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in ons land, wijkt niet of nauwelijks van deze hoofdlijn af. Een van de weinige situaties waarin dit het geval was betrof een man die huwde met een veel oudere vrouw die hij verzorgde en die hij vervolgens om het leven bracht. 

Toch neemt een lager rechtsorgaan heel soms een andere beslissing.

In 2013 heeft het Gerechtshof Amsterdam (LJN CA1866) een uitspraak gedaan waarbij is afgeweken van de aflossing van de schulden bij helfte. Partijen zijn in deze situatie slechts één jaar met elkaar gehuwd geweest en de schulden die allen op naam van de man stonden, waren gemaakt voor het huwelijk. De schulden waren bovendien door de man verzwegen. Uiteindelijk waren deze feiten en de omstandigheid dat partijen nauwelijks hadden samengewoond en een gemeenschappelijke huishouding hadden gehad reden voor het Gerechtshof om te bepalen dat alleen de man voor aflossing van de schulden moet zorgdragen

In een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem van 13 maart 2014 gaat het om een situatie waarbij partijen uit elkaar zijn gegaan en de man daarna een lening bij zijn zus heeft afgesloten voor € 20.000,--. Het verzoekschrift tot echtscheiding was nog niet ingediend dus de gemeenschap van goederen bestaat nog en het is in beginsel dus een gemeenschappelijke schuld.

Het Gerechtshof vindt dat in dit geval niet redelijk, omdat de vrouw niets wist van de schuld en omdat het maar de vraag is of de schuld noodzakelijkerwijs was aangegaan voor betaling van andere schulden van de gemeenschap.

Afwikkeling van de verdeling van de gemeenschap van goederen is en blijft net als overigens de afwikkeling van huwelijksvoorwaarden maatwerk. Neem voor vragen gerust contact op via telefoonnummer 0343-597995.    

Sluiten