Aanstaande wijziging concurrentiebeding

maandag 07 juli 2014 12:22

In de nieuwe Wet werk en zekerheid zijn strengere regels opgenomen voor het overeenkomen van een concurrentiebeding, vooral in de arbeidsovereenkomst met flexwerkers. Hoofdregel in de nieuwe regeling is dat een concurrentiebeding niet meer is toegestaan in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit mag wel indien er voor het opnemen van het concurrentiebeding zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen bestaan.

De werknemer kan op basis van de Wet werk en zekerheid de geldigheid van het concurrentiebeding voorleggen aan de rechter, indien hij van mening is dat er geen, dan wel niet meer sprake is van zwaarwichtige bedrijfs- of dienstbelangen die het concurrentiebeding noodzakelijk maken. De noodzaak vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen moet namelijk bestaan, zowel ten tijde van het aangaan, als op het moment dat de werkgever zich op het beding beroept.

Inwerkingtreding en overgangsrecht
Voor het concurrentiebeding geldt dat de nieuwe wettelijke regeling per 1 januari 2015 in werking zal treden. Op arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan voor de inwerkingtreding van de nieuwe wettelijke regeling zal echter nog het huidige (oude) recht van toepassing zijn. Het maakt daarbij niet uit of de ingangsdatum van de arbeidsovereenkomst voor of na 1 januari 2015 ligt. Reden hiervoor is dat een werkgever vanaf het moment van aangaan gebonden is aan de arbeidsovereenkomst, niet pas vanaf de feitelijke ingangsdatum. Omdat een werkgever op het moment dat de arbeidsovereenkomst werd aangegaan nog geen rekening heeft kunnen houden met het nieuwe recht, is hij daaraan niet gebonden.

Conclusie
De Wet werk en zekerheid maakt het minder eenvoudig voor werkgevers om een concurrentiebeding in te roepen bij werknemers met een arbeidscontract voor bepaalde tijd. Hoewel (nog) niet nader uitgekristalliseerd in het wetsvoorstel is de verwachting, dat niet al te snel mag worden aangenomen dat sprake is van zwaarwichtige bedrijfs- of dienstbelangen. Niet uitgesloten kan worden dat deze strengere toets straks ook in arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd zal worden toegepast. 

 

Voor nadere vragen kan je terecht bij Erwin van Os – Advocatuur.

 

Erwin van Os - Advocatuur

T 0343-591 666

M 06-10 50 50 57 

info@erwinvanos-advocatuur.nl

 

 

 

 

Sluiten