Jacomij legt 804 zonnepanelen op bedrijfsdaken

Zonnepanelen Jacomijmaandag 28 juni 2021 14:17

‘Als grotere onderneming moet je een steentje bijdragen aan de energietransitie,’ aldus directeur Erik van den Heuvel.

Op de daken van bedrijventerrein Broekweg in Wijk bij Duurstede komen steeds meer zonnepanelen te liggen. De afgelopen weken waren installateurs bij Jacomij Electronics Recycling aan de slag om zonnepanelen te plaatsen op de 15 meter hoge bunkers.

Volgens directeur van Jacomij Metalen en Electronics Recycling Erik van den Heuvel zijn de zonnepanelen een mijlpaal. ‘We waren al best lang met het idee om zonnepanelen neer te leggen bezig. Ik vind dat we mee moeten werken aan de energietransitie. Als grotere onderneming moet je daar een steentje aan bijdragen.’

Dennis Smits (l) en Erik van den Heuvel ( r) van Jacomij Metalen en Electronics Recycling met op de achtergrond een van de bunkers met zonnepanelen.

Heel Wijk in de Zon

Jacomij kreeg bij het proces begeleiding via Heel Wijk in de Zon, een samenwerking tussen de gemeente Wijk bij Duurstede, Ondernemerskring Wijk bij Duurstede, Stichting Parkbeheer, Bedrijventerreinen Wijk bij Duurstede en de EigenWijkse Energie Coöperatie. Zo stelde een energiespecialist een businesscase op voor het bedrijf.

Ook vroeg de specialist de SDE++-subsidie aan. Dankzij deze subsidie ontvangt Jacomij nu een vergoeding voor elke opgewekte kilowattuur aan energie. Van den Heuvel: ‘Hierdoor kunnen we niet alleen volledig zelf voorzien in stroom, maar leveren we ook een deel terug aan het net. De investering verdienen we op deze manier terug.’

Elektrische heftrucks 

Jacomij verwerkt onder andere metalen en elektronica en is daarmee een van de grotere spelers op de wereldmarkt. Als recyclebedrijf staat duurzaamheid natuurlijk hoog op de agenda. Zo is alle verlichting inmiddels vervangen door ledverlichting. En voor elke heftruck die vervangen moet worden, komt een elektrisch exemplaar terug. Dat zijn er inmiddels al 18 van de 24.

De 30.000 m² aan dak waarover Jacomij beschikt, bleek na inventarisatie niet allemaal geschikt om zonnepanelen op te leggen. Van den Heuvel: ‘Uiteindelijk kwamen we uit op twee lange daken bij onze locatie aan de Molenvliet. Op deze bunkers, zoals wij ze noemen, liggen nu 804 zonnepanelen.’

Afgelopen najaar liet E.J Bos Diervoeding ook rond de 800 zonnepanelen plaatsen, op het dak van een bedrijfshal aan de Hoge Maat. Ook dit deed het bedrijf via het project Heel Wijk in de Zon.

Subsidie en quickscans voor bedrijven in de provincie

In het najaar wordt de SDE++-regeling weer opengesteld voor bedrijven. Heel Wijk in de Zon is inmiddels gestopt. Wel biedt de provincie nu gratis quickscans aan voor bedrijfsdaken. Experts bekijken hoeveel zonnepanelen er op het dak kunnen en wat dat financieel oplevert. Kijk voor meer informatie over de quickscans en de subsidie op Energiewerkplaats Utrecht. Daarnaast heeft de provincie Utrecht op dit moment een subsidie voor bedrijven om samen te verduurzamen. Deze heeft een maximum van €50.000.

Sluiten