Erwin van Os Advocatuur over 'Veranderingen regelgeving arbeidsrecht en voor de zzp'er'

Erwin van Os aan het werkzaterdag 19 oktober 2019 09:37

In de media was, en is nog steeds, veel aandacht voor de aankomende wijzigingen op arbeidsrechtelijk gebied. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is op 7 oktober gestart met een voorlichtingstraject om werkgevers en werknemers te informeren over de veranderende regels op het gebied van arbeidscontracten en ontslag.

Klik hier om direct naar de site van de Rijksoverheid te gaan.

Voor wat betreft de zzp'er is er nieuwe regelgeving aanstaande, die naar verwachting de aankomende weken wordt afgerond. De bedoeling is dat er een minimumtarief wordt ingevoerd en een zelfstandigenverklaring. Na de bekendmaking van het wetsvoorstel komt er een internetconsultatie, waarbij onder meer werkgeversverenigingen, vakbonden en zzp-organisaties hun inbreng kunnen geven.

Qua rechtspositie richting – kortweg – Belastingdienst en UWV verandert er voorlopig niets. De handhaving van de Wet DBA is tot 1 januari 2021 uitgesteld. Wel wordt er gehandhaafd bij 'kwaadwillenden'.

Hoewel het risico klein is, wijs ik er op dat mogelijk blijft dat de Belastingdienst (en UWV) de overeenkomst van opdracht uitlegt als een fictieve arbeidsovereenkomst, met - in dat geval - alle negatieve gevolgen van dien. Daarbij moet nog steeds bedacht worden dat belangrijk is en blijft hoe partijen in de praktijk met elkaar samenwerken.

En dan nog een fiscaal nieuwtje: vóór 1 januari 2020 krijgen ruim 1 miljoen eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer is niet meer gekoppeld aan het burgerservicenummer. Dit levert minder identiteitsfraude en meer privacybescherming op. Als tussenoplossing mag je als zzp'er of eenmanszaak nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op je website of bij je webshop.

Voor vragen over arbeidsrecht of zzp-overeenkomsten (zie ook mijn nieuwe website zzp-overeenkomst.nl) ben ik graag bereikbaar.

Reacties op 'Erwin van Os Advocatuur over 'Veranderingen regelgeving arbeidsrecht en voor de zzp'er''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Sluiten