It is lonely at the top

dinsdag 09 mei 2017 20:22

Is een DGA gelukkiger met of zonder coach?

 

Deze stelling is natuurlijk zeer persoonlijk. Tot voor kort sprak je niet over het coachen van eindverantwoordelijken. Het had een te veel therapeutisch karakter. Als leider stel je je toch kwetsbaar op, geef je aan dat je hulp nodig hebt als je je laat bijstaan door een coach. Ondergeschikten zouden wel eens aan je leiderschapskwaliteiten kunnen twijfelen.

 

Momenteel schrijven CEO’s in hun maandelijkse bedrijfsinfo over het nut van deze persoonlijke adviseur. Tijden zijn dus veranderd, we mogen er openlijk over spreken. Het is geen “teken van onmacht” wanneer je spreekt over “mijn persoonlijke coach”. Het wordt eerder een teken van kracht om te zeggen dat ook jij zo nu en dan je persoonlijke zaken bespreekt met een objectieve derde. Wel moeten we oppassen dat het Coachen geen hype wordt want dan schieten we door om het uiteindelijke doel te bereiken. Momenteel wordt de coach veel ingezet bij top-bedrijven. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich naar kleinere bedrijven doorzet gezien de positieve ervaring die men ondervindt.

 

Uit ervaring weet ik dat je als eindverantwoordelijke van een organisatie niet alles met je management team of je medewerkers kunt bespreken. Vaak neemt je partner die plaats in, zij doen veel goed werk echter zij missen vaak de benodigde bedrijfsmatige ervaring om zaken op hun merites te kunnen waarderen. Als eindverantwoordelijke twijfel je wel eens, je bent net een mens! En wie twijfelt, neemt een coach. Want de zaken waarover twijfels zijn, zijn vaak van groot belang voor het bedrijf. De gevolgen van beslissingen hebben vaak vergaande consequenties niet alleen voor je medewerkers maar vaak ook voor jezelf.

 

Wie puzzels in zijn hoofd heeft, neemt een coach. Coaching wordt tegenwoordig “preventief” ingezet, terwijl dat vroeger pas kwam wanneer iemand overspannen cq met een burn out thuis lag. Niemand heeft een coach nodig maar iedereen kan er een gebruiken. De clickfactor tussen de Manager (DGA)en de coach is doorslaggevend, vandaar dat een oriënterend voorgesprek absoluut noodzakelijk is. Een “executive” coach is een nieuwe benaming voor een coach die zelf  statutaire eind-verantwoordelijkheid heeft gedragen. Hij/zij voelt beter de omstandigheden aan waarin de Manager(DGA) zich bevindt. Deze coaches verdienen de voorkeur volgens overkoepelende organisaties.

 

Wat voor effect scoort een coach? Wanneer Gert Zalm zweert bij zijn coach en Groenink van de ABN/AMRO zich lovend uit over zijn persoonlijke coach, wat bedoelen zij daarmee?

Wanneer deze leiders het gevoel hebben beslissingen beter te nemen, zijn zij eerder “gelukkig” dan wanneer zij daar twijfels over zouden hebben. Dit gevoels effect valt moeilijk te meten. Echter wanneer leiders dit zelf openlijk zeggen dan zal er toch een kern van waarheid zitten in deze uitspraak.

 

Reacties van mensen die met een personal coach werken zeggen vaak dat ze meer plezier in het werk krijgen; hij/zij zich beter in zijn vel voelt; dat mensen in hun omgeving merken dat zij vrolijker zijn geworden. 

Leiders die nauwelijks kritiek krijgen en alleen jaknikkers om zich heen hebben, zijn zeer gebaat bij coaching. Een executive coach voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor de leider maar ook voor de totale organisatie. Een goede coach moet ook de advocaat van de duivel kunnen spelen wanneer dat nodig mocht zijn. De confrontatie niet uit de weg gaan. De leider heeft daar baat bij en het schaadt hem niet! Dat betekent dat de coach zelf stevig in zijn schoenen moet staan en moet weten, uit eigen ervaring, waarover hij/zij praat. Daarbij onderscheidt een goede coach zich door expertise, betrouwbaarheid en discretie.

 

Hoe een coachings traject eruit ziet is afhankelijk van wat de manager (DGA) wenst. De meeste effecten zijn te verwachten wanneer men in het begin van het traject 2 keer per maand contact houdt met een vertrouwenspersoon die hem een spiegel voorhoudt. Ook zijn er contacten waar men per kwartaal bij elkaar zit, echter dan is de urgentie er van af en is het meer het onderhouden en toetsen van zaken. Niet alleen persoonlijke zaken komen ter sprake vaak zijn het ook bedrijfsmatige aangelegenheden, vandaar dat bedrijfsmatige kennis en ervaring onontbeerlijk zijn bij een goede executive coach.

 

“Het is lonely at the top” heeft te maken met te weinig feedback uit de organisatie. Het krijgen van feedback kan geleverd worden door een coach. Feedback, reacties uit de organisatie en daarbuiten zijn belangrijk voor een succesvol leider. Reacties van een partner, vrienden, klanten blijven waardevol. Feedback van een coach kan de leider een belangrijke stimulans geven in zijn eigen professionele ontwikkeling. Want mét deskundige feedback is het minder eenzaam aan de top.

.

Hardy Smit

Helpt ondernemers naar een beter resultaat

HARVISION

Visie om te oogsten

0653104744

 

 

 

 

Sluiten