Tijdig ziekmelden

maandag 16 januari 2017 14:14

Ook dit jaar zal ik u onder andere middels deze nieuwsbrief op de hoogte stellen van voor u interessante relevante ontwikkelingen op juridisch gebied.

 

Een heel mooi, gezond en - zakelijk én privé - goed 2017 toegewenst!

 

Laat ik het jaar beginnen met u te wijzen op een regeling die u geld kan besparen.

Zoals u weet dient u werknemers die ziek zijn tijdig te melden bij het UWV. Doet u dit te laat of niet, dan legt het UWV een boete op. Die boete varieert van € 70,00 tot € 455,00 of 100% van het bedrag waarvan het UWV denkt dat zij benadeeld is, het zogenaamde benadelingsbedrag. Dit wordt bepaald in het Boetebesluit Sociale Zekerheidswetten.

Zonde van het geld toch?

Wanneer moet u een werknemer ziek melden? Kort gezegd: in beginsel in de 42ste ziekteweek, maar als uw werknemer een ziektewetuitkering heeft of gaat krijgen, bijvoorbeeld als het dienstverband eindigt tijdens ziekte of het betreft een oproepkracht, dan is de termijn binnen 4 dagen na de eerste ziektedag! Deze laatste termijn dient u ook in acht te nemen voor de ziekmelding aan de Arboarts of bedrijfsarts.

Op http://www.uwv.nl/werkgevers/werknemer-is-ziek/wanneer-ziekmelden.aspx staat een overzicht met de uitzonderingen.

Op 5 januari jongstleden is de beleidsregel hierover gepubliceerd in de Staatscourant. Dit besluit treedt in werking op 1 april 2017.

Kort gezegd legt het UWV een boete op die wordt afgestemd op de ernst van de overtreding, de mate waarin aan u als werkgever het te laat of niet melden verweten kan worden en er wordt rekening gehouden met de omstandigheden waaronder u te laat of niet heeft gemeld.

Het voert te ver om de beleidsregel en het Boetebesluit hier nader te behandelen maar als u hier nadere informatie over wilt, belt of mailt u mij gerust via driessens@driessens.eu of 0343-591014.

 

 

© mr. A.M.J. Driessens-Kuijpers, Wijk bij Duurstede, januari 2017,

Sluiten