Er zijn op het gebied van het arbeidsrecht weer een paar interessante zaken te melden

maandag 08 februari 2016 16:11

 

Transitievergoeding

In een recente uitspraak heeft de rechtbank in Gelderland uitgesproken dat werknemers na een faillissement aanspraak kunnen maken op een transitievergoeding bij de doorstartende werkgever.

Het zal u niet vaak overkomen, maar áls u een eerder failliet verklaard bedrijf overneemt met daarbij een aantal werknemers, dan betekent dit dat u, ingeval van een ontslagsituatie van een van deze werknemers, een transitievergoeding dient te betalen die mede is gebaseerd op de dienstjaren die deze werknemer bij het bedrijf dat failliet is gegaan heeft gewerkt.

Weet dus waar u aan begint!

 

Flexibeler werken

Een tweede, voor u waarschijnlijk veel belangrijkere wijziging betreft een wetswijziging in de Wet Flexibel Werken die op 1 januari 2016 in werking is getreden.
Op basis van de Wet Aanpassing Arbeidsduur kon een werknemer u al verzoeken om een wijziging aan te brengen in het aantal werkuren.
De Wet Flexibel Werken voegt hier nog twee mogelijkheden aan toe, te weten dat een werknemer u kan verzoeken om wijziging aan te brengen in de werktijden en de werkplek.
Een aanpassing van het aantal werkuren of de werktijden mag u alleen weigeren bij zwaarwegende bedrijfsbelangen.
Een verzoek tot aanpassing van de werkplek moet u in overweging nemen. Indien u zo'n verzoek afwijst moet u dit overleggen met de werknemer en uiteraard moet de afwijzing van het verzoek worden gemotiveerd.

 

Afschaffing VAR

Zoals ik in bijdrage van november 2015 heb aangegeven, zou naar alle waarschijnlijkheid de VAR op 1 januari 2016 worden afgeschaft. Deze datum is niet gehaald, maar Inmiddels heeft de Eerste Kamer de wet aangenomen en wordt de VAR per 1 mei a.s. afgeschaft.

Hoe dan om te gaan met zzp-ers en de door de belastingdienst te presenteren modelovereenkomsten zal de komende maanden nog verder duidelijk worden en u kunt mij hierover natuurlijk altijd benaderen.

 
Met vriendelijke groeten,

Angélique Driessens

 

© mr. A.M.J. Driessens-Kuijpers, Wijk bij Duurstede, februari 2016,

Hoogstraat 10

3962 ES  Wijk bij Duurstede

tel.: 0343-591014

driessens@driessens.eu

www.driessens.eu

Reacties op 'Er zijn op het gebied van het arbeidsrecht weer een paar interessante zaken te melden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Sluiten