Thema-avond (Duurzame) energie

maandag 26 oktober 2015 14:23

Op donderdag 22 oktober stond de OKW thema-avond in het teken van duurzame energie.

Gastheer Cees Heuvelman vertelde dat de energierekening nogal was tegengevallen toen Lekhaven BV het nieuwe kantoor had betrokken. Ook vanuit morele redenen wilde hij met zijn bedrijf geen onnodige energie verbruiken. Dus plaatste hij zonnepanelen.  Toen deze waren geplaatst, verbruikte het bedrijf wel minder energie maar hij was nog niet tevreden over de kostenreductie en ging daarom op zoek naar een energieleverancier waar hij meer terug zou zien van zijn investering. Hij vond deze in Eneco.  Lekhaven blijkt nu zowat energieneutraal te werken.

 

Tjebbe Yska (Eneco) schetste de huidige situatie in de energiemarkt. De combinatie van investeringen in nieuwe centrales, invloed van duurzame technologieën, dalende afname in de afgelopen jaren en de lage steenkoolprijs  hebben de markt op zijn kop gezet. De energieleveranciers moesten op zoek naar nieuwe verdienmodellen. Eneco verschoof, voor ondernemers, van volumemodel naar dienstverleningsmodel. In deze situatie wordt het mogelijk om zowel voor leverancier en als voor ondernemer lucratieve contracten af te sluiten.

 

Rik van der Horst gaf in een helder overzicht de drie factoren die het rendement bepalen van een zonnepaneelinstallatie:

verbruik, netwerkaansluiting en de locatie. Hij gaf de condities aan, waaronder subsidieaanvragen succesvol kunnen zijn.

2016 Is een uitstekend jaar om plannen te maken die in 2017 kunnen worden uitgevoerd.

 

Na de presentaties ontstond een levendige discussie. Deelnemers kwamen met voorbeelden hoe energieverbruik te beperken. Belangrijk daarbij is, naast de uitstekende condities die zijn afgesproken, dat de zonnepanelen ook de piekbelasting zodanig hebben verlaagd dat een andere contractvorm in het verschiet ligt. De discussies werden verder gevoerd in kleine groepjes, onder het genot van hapjes en drankjes. Het was mooi om een inzicht te krijgen in een business case, hoe die in de praktijk is uitgewerkt  en wat het gezichtspunt is vanuit  een energieleverancier. En om te horen waar je rekening mee moet houden als je een zonnepaneelinstallatie overweegt. 

Reacties op 'Thema-avond (Duurzame) energie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Sluiten