Wat u moet weten over wijzigingen in de arbeidswetgeving

maandag 09 februari 2015 11:14

Een paar belangrijke zaken zijn per 1 januari/worden per 1 juli, inde arbeidswetgeving veranderd.

 In het kader van de nieuwe arbeidswetgeving die deels per 1 januari van kracht is geworden en deels per 1 juli van kracht zal worden, wil ik jullie op een paar zaken wijzen.

 

  • Zoals jullie weten moet vanaf 1 januari een werknemer die een arbeidsovereenkomst heeft voor de duur van 6 maanden of langer, 1 maand voor het einde van die arbeidsovereenkomst te horen krijgen of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd en zo ja onder welke voorwaarden. Indien dit wordt nagelaten, is er 1 maand loon verschuldigd. Onlangs is duidelijk geworden dat onder dit loonbegrip wordt verstaan het bruto,"kale" loon zonder vakantiegeld, overwerk etcetera. Dit is dus een ander loonbegrip dan het loon dat geldt voor de per 1 juli in te voeren transitievergoeding.

 

  • Er is een verschil tussen de situatie dat een werknemer niet op het werk verschijnt omdat hij ziek is, of vanwege een conflict. In het laatste geval bent u als werkgever zeker niet altijd verplicht om loon door te betalen. Het is dus zaak om de situaties goed te scheiden. Hiertoe wordt al jaren een Werkwijzer Arbeidsconflicten gehanteerd door de Stichting Expertisecentrum Participatie (STECR). Er is onlangs weer een nieuwe versie van deze werkwijzer verschenen: http://www.stecr.nl/default.asp?page_id=188

 

  • Vanaf 1 juli kan de kantonrechter de arbeidsovereenkomst die beëindigd moet worden om bedrijfseconomische redenen met een werknemer die ziek is niet meer ontbinden. Dat komt omdat beëindiging van een arbeidsovereenkomst om bedrijfseconomische redenen alleen nog kan plaatsvinden via het UWV. En dat is in zo'n situatie vervelend omdat de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer niet opgezegd kan worden. Dus, zelfs als u om bedrijfseconomische redenen een ontslagvergunning krijgt, kunt u er geen gebruik van maken en blijft u met deze zieke werknemer zitten. Indien een dergelijke situatie zich bij u voor zou kunnen doen, is het dus zaak om ruim vóór 1 juli actie te ondernemen.

 

  • Tot slot, er is inmiddels ruim een maand verstreken sinds er een aantal wijzigingen in de arbeidswetgeving zijn ingegaan die betrekking hebben op het sluiten van arbeidsovereenkomsten. Omdat afhankelijk van wat voor arbeidsovereenkomst u sluit en voor welke periode, de wetgeving verschillend is, heb Ik standaardcontracten gemaakt met losse modules daarbij. Op die wijze kunt u heel eenvoudig op uw situatie toepasselijke en correcte arbeidsovereenkomsten sluiten. Makkelijker, efficiënter en voordeliger kan het mijns inziens niet!

 

De volgende standaardovereenkomsten zijn beschikbaar:

    •       een contract voor bepaalde tijd langer dan 6 maanden, 

    •       een contract voor bepaalde tijd korter dan 6 maanden, 

    •       een contract tot verlenging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, 

    •       een contract voor onbepaalde tijd na een contract voor bepaalde tijd,

    •       een contract voor onbepaalde tijd direct,

    •       een oproepcontract.

 

De standaardcontracten kunnen eenvoudig worden aangepast aan uw specifieke wensen en aan de eisen van een voor uw branche van toepassing zijnde cao.

 

Naast de standaardcontracten is er ook een Personeelshandboek en een Verzuimreglement.

 

Als extra bijlagen bij het handboek zijn beschikbaar:

    •       een overeenkomst voor het gebruik van een leaseauto,

    •       een bij het gebruik van de leaseauto horend reglement,

    •       een studiekostenovereenkomst, 

    •       bij de studieovereenkomst horende voorwaarden,

 

© mr. A.M.J. Driessens-Kuijpers, Wijk bij Duurstede 2015

     

 

Sluiten