Geld voor creatieve ideeën voor aanpak jeugdwerkloosheid

vrijdag 15 november 2013 14:22

De werkloosheid onder jongeren loopt sterk op. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal werkzoekende jongeren tot 27 jaar in de regio Utrecht-Midden bijna verdubbeld tot ruim 3.400 jongeren.

Gemeenten in deze regio, waaronder Wijk bij Duurstede, hebben 182.500 euro beschikbaar gesteld voor creatieve ideeën om de jeugdwerkloosheid in de regio aan te pakken. Wie een creatief idee heeft kan hiervoor een financiële bijdrage aanvragen. Initiatieven van jongeren zelf hebben een streepje voor.

 

Subsidie aanvragen

Wie wil weten aan welke voorwaarden de subsidieaanvraag moet voldoen kan terecht op: www.utrecht.nl/subsidieactieplanjeugdwerkloosheid. De aanvragen moeten voor 8 december 2013 zijn ingediend op jeugdwerkloosheid@utrecht.nl.

 

Toename jeugdwerkloosheid

De werkloosheid slaat extra hard toe bij schoolgaande jongeren op zoek naar een stage, jongeren zonder startkwalificatie en jongeren met een niet-westerse achtergrond. Maar jongeren die hun opleiding netjes afgemaakt hebben of klaar zijn met hun studie kunnen eveneens steeds moeilijker een baan vinden. Hier in Wijk bij Duurstede gaat het om enkele tientallen jongeren.

 

Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid

Gemeenten in de regio Utrecht-Midden willen jongeren aan een opleiding of werk helpen met het Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid 2013-2014. Dit doen zij samen met onderwijsinstellingen, werkgevers, UWV en jongerenorganisaties. In Wijk bij Duurstede wordt hierin samengewerkt met de omliggende gemeenten vanuit de Regionale Dienst Werk en Inkomen.

Concrete acties in het plan zijn onder andere het organiseren van 400 stages en werkervaringsplaatsen bij gemeenten. Daarmee kunnen gemeenten zelf het goede voorbeeld tonen. Uitgangspunt is dat iedere gemeente naar vermogen bijdraagt. Het actieplan spreekt verder over het realiseren van 200 banen bij ondernemers en het stimuleren van 25 jongeren om een eigen onderneming te beginnen. De partijen zetten verder in op 300 extra leerwerkbanen, 150 jongeren terug naar school en 200 plaatsingen via een regionale jobhunter.

De deelnemende gemeenten zijn: Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.

 

Toelichting

Voor een extra toelichting kan per email contact worden opgenomen met de beleidsadviseur van de gemeente Wijk bij Duurstede, mw. Mariska Romijn: mromijn@wijkbijduurstede.nl

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht
Sluiten