Van de voorzitter

Etske Muismaandag 27 april 2009 16:19

Tja, daar is alweer de nieuwsbrief van april en dan ga je eens terug kijken op de periode tussen de twee nieuwsbrieven in. Ik kan jullie melden we/ik heb niet stil gezeten. Om nu ook aan jullie te laten zien waar we als OKW de afgelopen periode mee bezig zijn geweest neem ik jullie graag mee in de tijd.

We begonnen het jaar op 8 januari met de Nieuwjaarsbijeenkomst bij Van Kerkhof en Visscher. Een goede bijeenkomst waar we een hoop leden en nieuwe leden hebben mogen begroeten. Tevens een manier om het bedrijf beter te leren kennen.

Regulier OndernemersCafé, eerste maandag van de maand

Deze avonden worden heel goed en door diverse ondernemers bezocht. De zeepkist, die de OKW kreeg bij het afscheid van Ruud Mast, doet iedere keer weer haar werk. Ook het dragen van de badges zorgt voor steeds meer contacten tussen ondernemers.

Thema-avonden

We hebben nu twee thema-avonden gehad.

26 februari Thema: kredietcrisis?!
Tijdens deze avond heeft de heer E.H. Horlings, mede bekend van de Businessclub van Harry Mens, op een interactieve manier zijn visie gegeven op de huidige economische crisis. Vooral zijn gedachtegang over het Eigen Vermogen in een bedrijf met daar aan gekoppeld de personele kosten was interessant in het kader van een gezonde bedrijfsvoering.

26 maart Thema: personeelstekort of -overschot: Hoe houd ik er grip op
Dit is een heel inspirerende avond geweest. Er een samenvatting gemaakt van wat er in de groepjes is besproken.

25 juni Thema: subsidies.
Hoe kan ik als bedrijf zo optimaal gebruik maken van subsidies.

Werkgroepen

De OKW wordt regelmatig gevraagd om deel te nemen in werkgroepen en/of projectgroepen. In de volgende werkgroepen participeren wij:
• Wijk in Bedrijf
• Project ‘De Jeugd van tegenwoordig' Duurzaamheid
• MKB-overleg
• Beursplein
• Mee te praten in het uitvoeringsprogramma I toerisme en recreatie
• Dorestad Zichtbaar: de eerste contouren

MKB-overleg

Gemiddeld ieder 6 weken, tenminste 5x per jaar, hebben wij een MKB-overleg. Bij dit overleg zijn de volgende partijen vertegenwoordigd:
• wethouder Muis
• 2 gemeente ambtenaren, waaronder Bedrijfscontact persoon
• afvaardiging van de raad
• OndernemersKring Wijk bij Duurstede
• Hart van Wijk
• Kamer van Koophandel
• Ondernemersvereniging van Cothen
• Winkeliersvereniging de Heul
• Winkeliersvereniging de Horden heeft geen afgevaardigde
• Horeca Nederland, Kromme Rijn

De afgelopen keer hebben wij alle losse eindjes afgehecht en zo nodig opgelost en vanaf april gaan we iedere keer werken vanuit een thema. Deze keer staat het thema Zorg centraal. Daarnaast heeft het 10 puntenplan en actielijst (Economisch Aktie Plan van de gemeente) centraal gestaan. Dit plan is vooral belangrijk, omdat wij en de gemeente de prioriteiten konden aangeven van de plannen die de meeste prioriteit hebben. In de bijlage kunnen jullie zien hoe deze verdeeld zijn. De komende vergadering van 23 april zullen de definitieve besluiten genomen worden.

Daarnaast is ook uitvoerig gesproken over Deregulering. In het Bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten is een reductie van Administratieve Lasten (AL) met minimaal 25% opgenomen. Dit betekent dat gemeenten de reductie van AL voor bedrijven en burgers die zij zelf veroorzaken structureel aanpakken. Het dereguleringsadvies is gemaakt en ook dit wordt de komende vergadering besproken.

Verder zaken die van belang zijn geweest voor de OKW zijn:
Detailhandel Bedrijventerrein Broekweg. Er zijn in de maanden oktober tot en met december een aatal keren dump verkopen geweest vanuit de oude loodsen van Van der Beek. Daar hebben wij op gereageerd. Doordat het niet hoog op de handhavingsprioroteiten lijst stond kon de gemeente er in eerste instantie niet veel aan doen. Na overleg is het wel hoop op de prioriteiten lijst gekomen. Wat mij betreft een goede samenwerking met de gemeente.

Inspreken in de raadsvergadering van 21 april

Op 30 maart is het college gekomen met een notitie met de titel ‘De kredietcrisis en de gemeente Wijk bij Duurstede'. Deze notitie is in de raad besproken en daar is een aantal vragen en aanbevelingen op gedaan. Na afloop van deze raadsvergadering is besloten dat er nog een tweede fase zou komen waar externe partijen ook hun ideeën mochten inbrengen.

Op 21 april hebben wij ons eigen 7-punten plan gepresenteerd. Hier is door de raad goed op gereageerd en hebben wij onze inbreng kunnen toelichten.

Met het college op bezoek bij .....

Op woensdag 28 januari hebben we het college een middag rondgeleid over het industrieterrein. We zijn eerst op de boot van Cees Heuvelman, van Lekhaven BV geweest en daarna hebben wij ons per fiets verplaatst naar Site-Tec en naar Missing Piece. Als afsluiting hebben we een snack gegeten bij Royaan.

Op woensdag 8 april zijn wij, Cees en ik, met het college mee gegaan naar Born. Om eens te kijken naar de logistieke terminals. Dit naar aanleiding van Blue Port en de mogelijk- en onmogelijkheden die dat heeft voor Wijk bij Duurstede. Zo groot als ze het daar doen is voor Wijk bij Duurstede niet aan de orde, maar in een afgeslankte vorm zou het mogelijk kunnen zijn. Echter hier is de Publiek Private Samenwerking van groot belang om het van de grond te krijgen.

Oprichting Parkbeheer Bedrijventerreinen Wijk bij Duurstede

Op 25 februari is Parkbeheer Bedrijventerreinen Wijk bij Duurstede (PBW) officieel opgericht. Met Winfried Molthoff (voorzitter), Theo van de Heuvel (secretaris) en Jan van der Horst (penningmeester) als bestuursleden.
Ruud Mast is aangesteld als directeur.

Afscheid van Ruud Mast

Op 2 maart hebben we officieel afscheid genomen van Ruud Mast als voorzitter. Bij dit afscheid is hij ook officieel geridderd. Al met al een heel gezellige dag met een boel mensen.

Samenwerking met de verschillende partijen

In de afgelopen periode hebben we een met aantal andere verenigingen contact gezocht en zijn we overeengekomen nauwer met elkaar te gaan samenwerken.

De volgende contacten zijn gemaakt:
• Rob Feenstra, hart van Wijk
• Caroline van Leuven, BtoB connected
• Frank Brouwer, Vrijwilligers Steunpunt

Ook in de contacten met de gemeente hebben we nu een vast stramien, waarin we elkaar met grote regelmaat zien en waar we zaken met elkaar uitwissen. Een goed voorbeeld hiervan is dat we op 6 april gesproken hebben met Henk Muis, Martin Hardijzer en Rob Feenstra (Hart van Wijk) over het functieprofiel van een Bedrijfscontactpersoon en wat wij graag willen en hoe zij daar naar kijken. Tevens gesproken over de mogelijkheden van een Binnenstad coördinator.

Zijn er nog vragen naar aanleiding van dit stuk dan ben ik altijd bereikbaar onder nummer 06 - 2902 0361 of per mail etske@epsalute.nl.

Zoals ik in de aanhef al schreef, we hoeven ons niet te vervelen. Ik doe het met veel plezier en nog elke dag leer ik wat. Tot de volgende nieuwsbrief!

Etske Muis

 

Sluiten