Wijk bij Duurstede werkt aan een vitale (binnen)stad

Logo Stagdspromotie Wijk bij Duurstededinsdag 26 april 2022 10:47

De vitaliteit en de aantrekkelijkheid van Wijk bij Duurstede sterker maken. Dat is wat ondernemers in de binnenstad, de wijkwinkelcentra en de andere dorpskernen, samen met de gemeente gaan aanpakken. Als voorzitter van de OKW is Hardy Smit betrokken en agenda-lid van de Kopgroep.

Het doel van dit project is om ervoor te zorgen, dat het centrum, maar ook de andere winkelgebieden, voor alle gebruikers maximaal aantrekkelijk is.

In de binnenstad liggen volop kansen om te gebruiken

De mix van historische gebouwen, horeca, winkels en andere voorzieningen zorgt voor een grote aantrekkingskracht. Hoe maken de ondernemers en de gemeente de binnenstad voor de volgende jaren krachtiger en leefbaar? De onderlinge samenwerking krijgt extra aandacht, net als stadspromotie en ondernemerschap. 

Het komende half jaar starten projecten, acties en maatregelen

De ondernemers en de gemeente gaan deze samen aanpakken. Thema’s daarbij zijn lokale economie, toerisme, digitalisering, ontmoeting en samenleving. De binnenstad is belangrijk voor de hele gemeente. Dus worden ook ondernemers uit de andere centrumgebieden (Cothen, Langbroek en de wijkwinkelcentra) bij de aanpak betrokken. Van belang is dat elk winkelgebied optimaal inspeelt op de eigen bezoekers en het bijbehorende bezoekdoel. De projectgroep nodigt binnenkort betrokkenen uit om mee te doen aan de samenwerking.

Ook wordt de komende periode gebruikt om data te verzamelen over bezoekers en hun koopgedrag. Daarvoor zal op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei aanstaande in de binnenstad een passantentelling en bezoekersonderzoek plaatsvinden. Doel is om een onderbouwd beeld te krijgen van het druktebeeld en meer inzicht hoe de binnenstad functioneert in het dagelijks gebruik van de bezoekers en wat ze nog missen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een professioneel veldwerkbureau.

Inwoners zijn uiteraard ook belangrijk voor de lokale economie en winkelgebieden. Zij worden uitgenodigd mee te denken via een enquête.

De begeleiding en financiering van de aanpak

Joke Twigt en Martine van Amerongen begeleiden het project. Joke Twigt is projectmanager en was vroeger centrummanager. Martine van Amerongen is marketeer en werkt o.a. voor de VVV Kromme Rijnstreek. Het project is voor het grootste deel mogelijk door een provinciale subsidie, die de gemeente laatst kreeg. De participatie in dit project vindt vooral plaats via de Kopgroep, een breed samengestelde groep van lokale vertegenwoordigers van diverse disciplines die niet alleen een adviserende rol heeft, maar juist een van co-creatie: in samenspraak stellen lokale vertegenwoordigers de visie op, waarbij het projectteam het proces begeleidt.

Wilt u er meer over weten?

Neem dan contact op met:

  • Marius Zweedijk (beleidsmedewerker Economische Zaken, gemeente Wijk bij Duurstede), tel: 06-38 331148, e-mail: m.zweedijk@wijkbijduurstede.nl of met 

  • Joke Twigt (projectmanager aanpak Vitale Binnenstad), tel: 06-53 595891, e-mail: j.twigt@managementzaak.nl.

« Terug