Zonnepark Cothen geopend

zaterdag 23 april 2022 10:18

Hallo Zonnepark Cothen | Doei Poetin
In het weekend waarin in Nederland voor het eerst een groot deel van de dag meer elektriciteit werd opgewekt met zonnepanelen en windturbines dan er werd verbruikt,
beleefde Zonnepark Cothen haar officiële opening.

PERSBERICHT 23 april 2022

Zonnepark Cothen trekt veel publiek

Terwijl een valkje boven de groenstrook hing te bidden, vuurden inwoners van Wijk bij Duurstede zaterdag hun vragen af op gids Joris. Hij leidde geïnteresseerden rond langs het eerste zonnepark van de gemeente: Zonnepark Cothen. 

Twee broertjes vroegen zich af wanneer de schaapjes nou komen. Joris kon ze gerust stellen: De schapen zullen deze zomer nog grazen langs, tussen en zelfs onder de bijna 30.000 zonnepanelen die het park rijk is. Maar van de in totaal ca. 180 mensen die deze ochtend meeliepen kwamen ook technische vragen, vragen over de beplanting en natuurlijk de vraag hoe het staat met de andere zonneparken die al vergund zijn.  

'Hallo Zonnepark Cothen! (Doei Poetin)' staat er op het achterste bord | Foto: Joop Kuyvenhoven 

Nog 5 parken

Een dag eerder deed Henk Muis van EWEC daar al uitspraken  over tijdens de officiële opening van het zonnepark voor de investeerders: in 2023 of 2024 worden nog eens 5 zonneparken gerealiseerd, die uiteindelijk optellen tot de 60 ha die door de gemeente is vergund. Bij alle projecten is EWEC betrokken: ofwel als verstrekker van een achtergestelde lening ofwel als gedeeltelijk eigenaar. “Op die manier proberen we ervoor te zorgen dat iedereen kan meeprofiteren van de zonneparken: door de schone groene stroom, door een rendement op je investering en door het Omgevingsfonds waar iedereen een aanvraag kan doen voor een project op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid”, aldus Henk Muis. 

Wijks Omgevingsfonds van start

Sunvest voegde de daad bij het woord en overhandigde meteen de eerste 3000 euro voor het Wijks Omgevingsfonds, dat jaarlijks met enkele tienduizenden euro’s zal worden gevuld uit de opbrengsten van het zonnepark.  

Belangrijke stap naar een energieneutrale gemeente

Het waren pioniersjaren, die 4 jaren van ontwikkeling. Ook wethouder Henk Vreeswijk vertelde over de zoektocht naar een samenwerking waarbij iedereen tot zijn recht kon komen: EWEC, die 50% lokaal eigendom eiste, ontwikkelaar Sunvest, de gemeente die zich voor een heel nieuwe taak gesteld zag, maar vooral: de inwoners van de gemeente. 

Vreeswijk heeft dat hele proces niet zelf meegemaakt maar het wel goed gevolgd: “Dat Zonnepark Cothen nu 100 procent stroom opwekt en werkt, is voor de gemeente een mijlpaal. Het is een hele belangrijke stap om een energieneutrale gemeente te worden. Dat inwoners, waarvan een groot deel uit Cothen, hebben geïnvesteerd in dit zonnepark, is een mooie blijk van vertrouwen.”

Overhandiging van de eerste cheque aan voorzitter Susanna Butterman en penningmeester Henny Olthof van het Wijks Omgevingsfonds. Foto: Joop Kuyvenhoven  Projectleider Joris Hooijberg van Sunvest leidt de buurtbewoners rond. Foto: Joop Kuyvenhoven 

« Terug