Ontwerper André van Zwieten maakt bijzonder object in Langbroek

Een buitenplaatsje 3zondag 27 februari 2022 10:05

Aan de Langbroekerdijk, tegenover nummer A83, is een bijzonder object neergezet. Het is een grote rode barokke zitbank, geflankeerd door een op het oog antieke lantaarnpaal waaruit taken groeien. 'Een buitenplaatsje', heeft de ontwerper het geheel betiteld.

Grafisch ontwerper André van Zwieten, die in Wijk bij Duurstede ook stadsdichter is, kreeg  in maart 2021 een telefoontje van de gemeente Wijk bij Duurstede. Zijn aanvankelijke plan om de oplevering van de geheel gerenoveerde Langbroekerdijk op te sieren met een drijvend stadsgedicht in de wetering pakte wat anders uit. 'Of ik ideeën had voor iets blijvends, neer te zetten op een plek die daar speciaal voor was ingeruimd.' Een bijzondere zitplek, was het verzoek. Die ideeën had André wel: van een hint naar Japans behang, via een skyline van kastelen. Alle vrijheid en net voldoende budget om het uit te voeren. En daarin mocht ook de ernaast staande lantaarnpaal uit de jaren '80 worden meegenomen. Vanuit de gemeente werd meegedacht over de bestrating van de plek.

'Als ik voor de Brink iets zou moeten bedenken, zou-ie anders zijn geworden. De locatie bepaalt het verhaal. Je bent als fietser of wandelaar langs de wetering net wat kastelen tegengekomen, buitenplaatsen die een beetje achter het groen verstopt zijn. Je gaat er, als je weer opstapt, nog méér zien'. En dus schetste André met viltstift de silhouetten van de kastelen Beverweerd tot en met kasteel Duurstede, en alles ertussenin. Hans Marchal, op dat moment wethouder en formeel opdrachtgever, miste het 'poortje van Groenestein', en dat werd al doende toegevoegd. Dankzij nieuwe lasertechniek en de juiste keuze van de staaldikte is het met zijn uitgelaserde vormpjes zowel een robuust als fijnmazig bankje geworden. Met een in een bijzonder lettertype gelaserd stadsgedicht in de zitting, waarbij de letters ook een afvoerrooster vormen zodat er geen regenwater in de bank blijft. De 'bonsai-lantaarn' ernaast ontstond in een opwelling: het licht van een straatlantaarn, met de schaduw van gebladerte over de bank heen.

André van Zwieten zocht de samenwerking met Guido Hees van Nellen Constructies, die het bijzondere project als een ontdekkingstocht zag. 
Dat het even duurde voor het er stond, had te maken met corona, lange levertijden, materiaalschaarste en ook volharding om te krijgen wat je voor ogen hebt: 'Laseren in roestvrij staal in plaats van stansen in karton. Lassen en slijpen in plaats van lijmen en vouwen. Er komt nogal 
wat bij kijken, ja. Maar ik ben door mijn ervaringen met buitenreclame, theaterdecors en gebouwconstructies wel straatwijs geworden". Hoewel dit project opnieuw een steile leercurve opleverde. Veel waardering heeft André ook voor de afdeling Wegbeheer van de gemeente, waar Tom van Boggelen als projectleider opereert. 'Snel overleg over straatverlichtings-eisen, fundering, voorbereiding infra: het liep als 
een trein'.

Het stadsgedicht in de zitting van het bankje is behalve in Langbroek ook te lezen op de Facebookpagina Stadsdichter Wijk bij Duurstede en op de stadsdichterspagina van de gemeentesite:
https://www.wijkbijduurstede.nl/over-wijk-bij-duurstede/stadsdichter-andre-van-zwieten

 

 

Sluiten