Marlous van Merkenstein inspireert als klimaatburgemeester

Marlous Regio 90maandag 29 november 2021 14:46

Ons vorige OKW-bestuurslid Communicatie, Marlous van Merkenstein is sinds kort benoemd tot klimaatburgemeester. Wat houdt die rol in, en wat kunnen we zelf doen voor een beter milieu?

De Nationale Klimaatweek zit erop, maar voor de eerste klimaatburgemeester van Wijk bij Duurstede begint het nu pas echt.

Marlous van Merkenstein (35) meldde zich aan als klimaatburgemeester via iedereendoetwat.nl, een klimaatcampagne van de overheid. Met deze eretitel wil ze inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede inspireren om een steentje bij te dragen om hun voetafdruk te verkleinen. 

Marlous op haar instagramaccount @devrolijkenote

Inspireren door zelf het goede voorbeeld te geven. Dat is wat ze met haar instagramaccount @devrolijkenote als sinds 1 januari doet. Elke dag deelt ze een duurzame tip die ze zelf al toepast. De tips gaan over energie besparen, tweedehands shoppen, plastic- en waterverbruik terugschroeven en het vergroenen van je omgeving. Van Merkenstein: “Dan laat ik bijvoorbeeld zien hoe ik mijn vaatwastabletten doormidden snijd. Omdat de vuile vaat ook met een half blokje helemaal schoon wordt. Ook deel ik hoe ik mijn eigen shampoobars en deodorant maak en hoe je creatief aan tweedehands cadeaus kunt komen voor Kerst en Sinterklaas.”

Alle klimaatburgemeesters in Nederland zijn aangesteld tot en met 31 december. Van Merkenstein hoopt dat volgend jaar iemand anders het stokje van haar overneemt. Een van de aandachtspunten waar ze voor het einde van haar ambtstermijn op gaat inzetten, is verpakkingsmateriaal. Van Merkenstein: “Er komt nog een leuke actie aan om lokale ondernemers en consumenten een duwtje in de rug te geven. Het verminderen van wegwerpzakjes en -bakjes bespaart de ondernemers geld en het is beter voor het milieu. Een win-winsituatie dus!”

Wil je iets kwijt aan de klimaatburgemeester? Mail: merkenstein@gmail.com.

Marlous bij Streekomroep Regio90

Marlous bij de recente Klimaatmars

Sluiten