Geslaagde actie ‘Tegel eruit, plant erin’ bij Merkens Tuincentrum in Langbroek

vrijdag 24 september 2021 12:14

Het NK Tegelwippen kreeg een mooi zetje van het Langbroekse tuincentrum.

In september konden inwoners twee woensdagen lang tuintegels inleveren bij Merkens Tuincentrum in Langbroek. Die organiseerde samen met de gemeente de actie ‘Tegel eruit, plant erin.’ Honderd deelnemers kwamen langs. Bij elkaar gooiden ze 250 tegels in een container bij de ingang.

Met een inleverbewijs haalden ze daarna een gratis plant op bij de kassa. De deelnemers mochten kiezen uit de vlinderstruik of de groenblijvende glansmispel. Deze laatste heeft prachtige rode, glanzende bladeren. Ook maken zijn rode besjes het een geschikte plant om vogels naar de tuin te lokken. De vlinderstruik is een geliefde soort om de biodiversiteit in de tuin te vergroten. Ook is het gunstig dat deze doorbloeit tot diep in het najaar.

Wethouder wipt tegel

De deelnemers kregen de plant overhandigd in een in leuke canvas tas, samen met een tegoedbon voor een kwartier gratis tuinadvies van Merkens. Ook wethouder Wil Kosterman kwam langs om een tuintegel in te ruilen. Veel tegels heeft ze niet meer in haar tuin in Wijk bij Duurstede. “De tuin is bijna helemaal groen. Beplanting zorgt voor verkoeling als het warm is. Ook loopt het regenwater beter weg,” vertelt ze. “En niet te vergeten: planten in de tuin brengen gewoon een hele hoop plezier. Het is beter toeven in een achtertuin waar van alles groeit en bloeit dan in een blok beton.”

Vlnr Wethouder Wil Kosterman, Corienne Merkens en Lianne Peters met de tegel en gratis plant bij Merkens Tuincentrum


Operatie Steenbreek

De actie maakt onderdeel uit van Operatie Steenbreek. De gemeente is aangesloten bij Steenbreek. Deze stichting helpt overheden om samen met inwoners en bedrijven hun omgeving te vergroenen.

NK Tegelwippen

Inwoners konden hun verwijderde tegels aanmelden bij het NK Tegelwippen, waar de gemeente aan meedeed. Van 30 maart tot 30 september gaan meer dan 80 gemeenten de strijd met elkaar aan. Wijk bij Duurstede eindigt naar verwachting in het midden van de lijst. Bij elkaar wipten inwoners tijdens het NK Tegelwippen ruim 1000 tegels uit hun tuin.

« Terug