Nieuwe methode aangifte winkeldiefstal

Persbericht winkeldiefstaldonderdag 08 april 2021 14:58

Update met infosheet en instructiekaart van Hans Bakker, coördinator lokale lobby/regiomanager, Koninklijke Vereniging MKB-Nederland

Vanaf gisteren is er een nieuwe methode om aangifte te doen van winkeldiefstal. Hierover is door de politie nog heel weinig gecommuniceerd. Zij hebben gevraagd om onze achterban te informeren over de wijzigingen. Meer informatie staat in het persbericht en in de infosheet en instructiekaart winkeliers. Het lijkt mij belangrijk om dit met jullie leden te delen (voor zover het winkeliers zijn). En natuurlijk blijft het belangrijk om altijd aangifte te doen!

> Persbericht PVO Oost-Nederland <

Nieuwe methode aangifte Winkeldiefstal

De politie is met ingang van 6 april gestart met een nieuwe methode van afhandeling first offenders winkeldiefstallen en internetaangifte. Deze nieuwe methode levert voordelen op voor zowel winkeliers als de politie. Het hele proces is gebruikersvriendelijker en zorgt voor een veel efficiëntere afhandeling. 

De voorbije maanden heeft onder de noemer ‘betekenisvolle afhandeling van winkeldiefstal voor meerderjarige first offenders een succesvolle pilot plaatsgevonden.

Wijzigingen

Voor winkeliers is sprake van twee belangrijke wijzigingen:

• aangifte kan digitaal worden gedaan (ook via smartphone) op www.politie.nl/winkeldiefstal

• meerderjarige first offenders kunnen (onder voorwaarden) een reprimande krijgen.

Meer informatie over de nieuwe manier van werken is te vinden in een overzichtelijke infosheet.

Wil je weten hoe de praktijk werkt, bekijk dan het instructiefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Uh-5-8DJHko. (N.B.: het betreft hier een nagespeelde situatie, waarin de verdachte medewerking verleent, maar dat is niet altijd het geval).

De nieuwe methode komt als vervanging van de huidige systeem waarmee meldingen en aangiftes worden afgehandeld. De pilot is uitgevoerd in Publiek-Private Samenwerking met politie, Openbaar Ministerie en meerdere winkeliers(verenigingen).

Account aanmaken

Op politie.nl kunnen winkeliers een account aanmaken:

https://aangifte.politie.nl/e-aangifte/loginForm.do?execution=e2s1. Lees voor hulp en tips voor het aanmaken van een account de bijgevoegde instructiekaart (onder aan de webpagina te downloaden).

Is sprake van heterdaad? Is bijvoorbeeld een winkeldief aangehouden of op de vlucht? Bel 112. Geen spoed? Bel 0900-8844. De SODA-afhandeling blijft, ook in geval van een reprimande, bestaan, net als de mogelijkheid een winkelverbod op te leggen.

Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland

Vosselmanstraat 201

7311 CL Apeldoorn

W: www.pvo-oostnederland.nl

Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland is Publiek-Private Samenwerking (PPS) tussen

brancheorganisaties, ondernemers(verenigingen), gemeenten, politie, justitie en het openbaar

ministerie (OM). Meer informatie op www.pvo-oostnederland.nl.

Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland

Vosselmanstraat 201

7311 CL Apeldoorn

W: www.pvo-oostnederland.nl

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Instructiekaart-winkeliers3,2 MBapplication/pdfdownload
Sluiten