Poëzie in bedrijfshal AEGIR-Marine

AvZ 210311 07542 Titelfragm M30-03-2021 14:26 30-03-2021 14:26

Twee jaar geleden kreeg ontwerper/taalspeler André van Zwieten een telefoontje van AEGIR-eigenaar Ruud Muis. 'Ik zou graag een tekst van jou in onze nieuwe hal willen hebben. Wat denk je daarvan?'

Sinds een tijdje hangt er in Hal nr 3 van het Wijkse bedrijf AEGIR-Marine een gedicht met de titel 'Syreni'. Het kunstwerk is 18 meter hoog, 7 meter breed en hangt vanaf een hoogte van 14 meter aan de dakspanten, langs een van de wanden. Pluspuntje: het is ook nog eens geluiddempend, waardoor de galm stukken minder is geworden.

De eigenaar van AEGIR-Marine, Ruud Muis, is een poëzieliefhebber, en altijd in voor bijzondere projecten. Hij en Van Zwieten hebben al eerder met elkaar samengewerkt. In de presentatieruimte vind je een gedicht van Slauerhoff, 'Zeekoorts', uitgevoerd in centimeters dik scheepsstaal. En boven de directietafel hangt een wit relief, een enorme kompasroos getooid met een gedicht van Ruud Muis zelf: 'Hondenwacht'. 

Over de tekst voor de hal waren ze het snel eens. Het zou een ode worden aan het vakmanschap, een verzuchting van een zeemeermin, 'Syreni' in het Grieks. 'Zo'n hal wordt tot op de laatste kubieke centimeter gebruikt', aldus André Van Zwieten. 'Je kunt met een kunstwerk het bedrijfsproces niet in de weg gaan zitten'.

Ging hij aanvankelijk op zoek naar standaard oplossingen zoals banieren, spanramen en ander materiaal waarop geprint kon worden - niets was mooi genoeg of makkelijk aan te passen voor de  plek waar het moest komen. En dus bedacht Van Zwieten zelf iets: een weefwerk van printbaar textiel, gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken, in eenconstructie van buisframe en roestvrijstalen scheringdraden. Geïnspireerd door wat hij zag in het Textielmuseum in Tilburg.

Voor de constructie kreeg Van Zwieten hulp van Guido Hees van Nellen Constructies, die het buisframe voorbereidde. En het akoestisch materiaal werd gevonden bij Drukkerij Den Hoed, die meehielp in de voorbereiding van het printproces. In de hal van twintig bij vijfentwintig meter verrees een steigerwerk dat tot aan het dak reikte en werd het kunstwerk in een week tijd geïnstalleerd. Medewerkers bleven staan, lezen en reageerden enthousiast. En nu kan het ook aan de bezoekers worden getoond. 'Ja, best een stoer project. Je moet niet bang zijn', knipoogt André van Zwieten. 'Maar je opdrachtgever moet ook lef hebben, toch?'

Wil je meer informatie? Grafisch ontwerper André van Zwieten BNO
info@andrevanzwieten.nl
tel 0655 942 040

« Terug