EWEC start binnenkort met realisatie Zonnepark Cothen Zuid

HenkMuis-Credits-Huisinga Fotografiedinsdag 09 februari 2021 11:42

'Als je een zonnepark in je gemeente krijgt, wil je niet dat de ontwikkelaar er met al het geld vandoor gaat. Die parken moeten van ons worden!', zegt Henk Muis, bestuursvoorzitter EWEC.

Dat een organisatie die grotendeels uit vrijwilligers bestaat toch een enorme ondernemerspower kan hebben bewijst EWEC, de EigenWijkse Energie Coöperatie. Binnenkort begint de uitgifte van participaties in het eerste zonnepark dat EWEC dit jaar samen met ontwikkelaar Sunvest realiseert: Zonnepark Cothen Zuid. 

EWEC wil zo veel mogelijk inwoners en lokale ondernemers de kans geven te participeren: “Als je een zonnepark in je gemeente krijgt, wil je niet dat de ontwikkelaar er met al het geld vandoor gaat. Die parken moeten van ons worden!”, zegt Henk Muis, bestuursvoorzitter EWEC. Wie participeert kan rekenen op 3,5% tot 4% rendement.

Henk Muis | fotocredit: Huisinga Fotografie

 

EWEC is geworteld in de lokale gemeenschap en werkt dan ook als het maar enigszins kan samen met lokale bedrijven. De winst die gemaakt wordt investeert de coöperatie weer in nieuwe groene projecten in Wijk, Cothen of Langbroek. Tot nu toe heeft de coöperatie een aantal grote zonnedaken gerealiseerd en laadpalen voor elektrische auto's.

Maar de energietransitie vraagt om meer actie. Daarom doet EWEC mee met een aantal zonneparken, waarvan de eerste nu gerealiseerd wordt in Cothen. EWEC heeft zich vanaf het begin hard gemaakt voor bewonersparticipatie in deze parken. Dat ze er moeten komen is misschien niet leuk, maar onontkoombaar, zegt ook Henk Muis, bestuursvoorzitter EWEC: “Met alleen zonnepanelen op daken gaan we het niet redden. Particulieren doen hun best, maar niet iedereen heeft de financiële ruimte en het gaat te langzaam. Overigens: het afgelopen jaar heeft een flink aantal lokale bedrijven een subsidieaanvraag gedaan voor zonnepanelen, en gekregen, maar slechts een fractie daarvan is ook werkelijk uitgevoerd.”

Niet iedereen staat positief tegenover de zonneparken. Muis: “Mooi zijn ze misschien niet, maar we zorgen ervoor dat ze goed in het landschap geïntegreerd worden. En als je investeert in dit park, tegen een mooi rendement, dan kan je het nog steeds een lelijk zonnepark vinden, maar dan is het wel een beetje ook jouw zonnepark”. 

Zonnepark Cothen Zuid moet begin 2022 operationeel zijn. Een mooi vooruitzicht voor de investeerders en voor de steenuil, die dan in alle rust aan zijn nestje kan gaan bouwen. 

Interesse om te participeren in Zonnepark Cothen? Neem contact op met Henk Muis: zonneparken@ewec.nl. 

Over EWEC, de EigenWijkse Energie Coöperatie

EWEC, opgericht door bevlogen idealisten, is uitgegroeid tot een serieuze partner op het gebied van duurzaamheid voor gemeente, bewoners en lokale bedrijven. De EigenWijkse Energie Coöperatie is sinds 2013 actief in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Onder de paraplu van de coöperatie vallen ook EigenWijkse Energie - voor goedkope en 100% groene energie - en het Energieloket, waarin EWEC met meerdere partners zorgt voor onafhankelijke informatie en advies over duurzame energie. Voor particulieren én bedrijven. EWEC, EigenWijkse Energie en het Energieloket zijn gevestigd in de EnergieWinkel aan de Steenstraat in Wijk bij Duurstede. 

« Terug