Hardy Smit: update Lokaal en Regionaal Inkopen

Logo Regionaal Inkopendinsdag 09 februari 2021 11:07

Hardy praat ons bij over de resultaten van het project om Lokale en Regionale Inkoop te bevorderen.

Resultaten van Lokaal en Regionaal Inkopen
Ongeveer 2,5 jaar geleden is op initiatief van de gemeenten Zeist; Heuvelrug en
Wijk bij Duurstede; de ondernemersverenigingen en stichting Brede kijk op
werk dit project gestart.
 
Ondernemers die graag zaken doen met de gemeente wordt de gelegenheid geboden hun bedrijfsgegevens in een database te plaatsen. Deze database wordt door de inkoopambtenaren gebruikt om aanbestedingen lokaal cq regionaal aan te besteden. Wanneer een inkoop
ambtenaar in zijn eigen gemeente geen bedrijf vindt, dan kan het in de database regionaal laten zoeken. Zo wordt het maximale gedaan om aanbestedingen zoveel mogelijk in eigen gemeente te houden cq in de regio.
 
Spendanalyse
De eerste cijfers zijn nu bekend geworden. In totaal ingekocht wat ambtenaren zelf kunnen beïnvloeden is € 12.965,10.

In het overzicht (klik erop voor een vergroting) zijn de cijfers van 2019 weergegeven. Daaruit blijkt dat er € 1.573.891,= in onze eigen gemeente is uitbesteed aan ondernemingen uit onze eigen gemeente Wijk bij Duurstede; Cothen en Langbroek. Of te wel 12.1% van het totaal beïnvloedbare budget.
Verder is te zien dat er in de totale regio € 2.083.247,= is ingekocht dit is incl.
de gemeente Wijk bij Duurstede. In procenten is dat 16,1%.
 
Wanneer we dit vergelijken met het jaar 2018 dan blijkt dat toen lokaal is ingekocht 6.3%; ten opzichte van 2019 met 12,1% bijna een verdubbeling. Een goede ontwikkeling. Deze cijfers moeten we wel op de juiste waarde inschatten. Het kan nl zijn dat in een bepaald jaar een groter project is gepland en het andere jaar niet. Dan moeten er andere conclusies worden getrokken.
 
Al met al een goed begin en we wachten met smart op de cijfers van 2020.
Deze worden in het eerste half jaar van 2021 geleverd.
In deze heftige coronatijden is het een goede zaak om meer aandacht aan Lokaal en Regionaal inkopen de denken. De diverse deelnemende Gemeenten gaan op korte termijn meer publiciteit geven aan deze vorm van ondersteuning aan het bedrijfsleven.
 
Staat jouw bedrijf al op regionaalinkopen.nl?
In het bestand zitten voor de Gemeente Wijk bij Duurstede zo’n 130 bedrijven geregistreerd. Deze database is ook toegankelijk voor lokale ondernemingen om de onderlinge bedrijvigheid te stimuleren; maak daar als Bedrijf uit Wijk bij Duurstede; Cothen den Langbroek gebruik van. Ga daarvoor naar www.regionaalinkopen.nl en deponeer je bedrijfsgegevens.
 
Uit de gemeenten Bunnik, de Bilt en Houten is er belangstelling getoond naar deze nieuwe vorm van ondersteuning aan het bedrijfsleven door de Gemeenten. Via de bestaande ondernemersverenigingen worden nu gegevens gedeeld en de politiek aldaar gestimuleerd. Het zou mooi zijn wanneer we deze gemeenten ook kunnen meenemen in deze aanpak.
 
Wij houden jullie op de hoogte van deze ontwikkelingen. Wanneer er vragen zijn over aanbestedingen vanuit de gemeente kun je ons altijd via de mail benaderen. Dit doen we al een paar jaar en tot volle tevredenheid van de deelnemers. Soms komen er andere feiten aan het licht wat de lucht letterlijk kan opklaren.
 
Met vriendelijke groet
Hardy Smit
Voorzitter Ondernemerskring Wijk bij Duurstede

« Terug