Geslaagde editie 't Klooster Kookt

klooster gerechtzaterdag 19 oktober 2019 09:29

Op 7 oktober vond 't Klooster Kookt plaats, waarbij restaurant 't Klooster zichzelf op zeer smakelijke wijze presenteerde aan de circa 40 ondernemers en leden van de Ondernemerskring Wijk bij Duurstede. Als extra cadeautje geeft het restaurant voor deze ene keer het recept van de avond prijs aan de leden van OKW.

Roy Schipper, die een jaar geleden in 't Klooster startte als nieuwe chefkok, verzorgde amuses en een heerlijke maaltijd. Sommelier Toby Sadettan gaf uitleg over de wijnen die bijpassend op de gerechten werden geserveerd. Hieronder volgt het recept van de parelhoen die als hoofdgerecht werd geserveerd.

Recept is voor 4 personen

Parelhoen:
- 4 stuks Parelhoenfilet
- Zout
- Olijfolie

Bereiding: Bestrooi de parelhoen met zout en vacumeer* met een scheutje olijfolie.
Gaar de parelhoen 1,5 uur op 60 graden in de oven en koel direct terug op ijswater.
Bak de parelhoen mooi bruin op de barbecue.

Geroosterde groenten:
- 1 st pastinaak
- 1 st fles pompoen
- Zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de groenten in de gewenste vorm.
Bestrooi met zout en peper en meng goed met een scheutje olijfolie.
Rooster de groenten 8 a 12 minuten tot ze mooi bruin zijn en zacht van binnen.

Gekookte bietjes:
- 4 st rode biet
- 1 st Kruidnagel
- 1 blaadjes laurier
- 5 st peperkorrel
- Scheutje azijn
- Zout

Was de bieten goed met koud water.
Doe de bieten in een passende pan en zet onder met water voeg de kruiden en azijn toe.
Kook de bieten in +- 1 uur gaar en laat afkoelen in het vocht.
Pel de bieten en portioneer ze in de gewenste grootte warm ze op in een beetje boter.

* Vraag de slager te vacumeren als u dat zelf niet kunt 

Duxelle van paddestoelen:
- 500 gram cantharellen
- 500 gram eekhoorntjesbrood
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- Zout en peper

Maal de paddestoelen fijn in de keukenmachine tot een soort tapenade.
Snipper de sjalot en hak de knoflook.
Bak de paddestoelen met de knoflook en sjalot gaar in ruim roomboter.
Breng op smaak met zout en peper.

Puree van knol en aardappel:
- 500 gram knolselderij
- 500 gram aardappel
- 2 eetlepels roomboter
- Zout
- Evt scheutje melk

Schil de aardappels en kook ze gaar.
Wrijf de aardappels door een zeef voor een gladde puree.
Schil de knolselderij en kook deze gaar.
Pureer de knolselderij in de blender.
Meng de aardappelpuree en de knolselderijpuree en maak smeuïg met de boter en melk.
Breng op smaak met zout.

Saus van steranijs:
- 2 liter kippenbouillon
- 7 st steranijs
- Scheut crème de cassis
- Scheut sherry azijn
- Eetlepel boter

Kook de bouillon met de overige ingrediënten in tot er een 1/2 liter overblijft.
Is de saus dan nog te dun dan kan deze worden gebonden met wat aardappelzetmeel. 

« Terug

Reacties op 'Geslaagde editie 't Klooster Kookt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.