Geslaagde OKW Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsreceptie 2018dinsdag 09 januari 2018 15:14

Het was weer gezellig druk op de jaarlijkse OKW Nieuwjaarsreceptie! Zo’n tachtig leden kwamen op maandag 8 januari naar het Huis van de Gemeente om gezamenlijk te proosten op het nieuwe jaar. Samen met burgemeester Tjapko Poppens en OKW-voorzitter Hardy Smit heften zij het glas.

Aansluitend op de receptie van de OKW, werd in de raadszaal de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente gehouden. De bijeenkomst van de gemeente werd muzikaal omlijst door het Wijkse muziekduo Chasin' Fingers. Het team van ditiswijk.nl nam bezoekers mee door het lokale nieuws van het afgelopen jaar aan de hand van een fotopresentatie.

Lees hier de speech terug van OKW-voorzitter Hardy Smit:

,,Welkom allen met een warm hart voor de Ondernemerskring Wijk bij Duurstede. Ook een warm welkom voor onze genodigden zoals onze gastheer Burgermeester Tjapko Poppens en wethouder economische zaken Jeroen Brouwer en andere leden van B&W en ambtenaren uit de Gemeente.  Dat we hier in het huis van de Gemeente onze nieuwjaarsreceptie houden is bijzonder. Dit is vorig jaar met succes begonnen.

Het samenbrengen van belangrijke groeperingen, op dit soort momenten geeft aan, dat partijen er belang aan hechten elkaar nog beter te leren kennen.

Dank voor deze gastvrijheid.

Beste ondernemers;

Het jaar 2017 ligt achter ons; de balans wordt opgemaakt; één opmerking over 2017 en dat is natuurlijk het afscheid van Etske Muis, met de ere penning van Wijk en het erelidmaatschap van het OKW; nogmaals bedankt Etske!

Wat wordt het jaar 2018. Volgens de experts stijgt wederom de economische groei met enkele procenten. Wat gaat dat voor u als ondernemer betekenen?

Is het vanzelfsprekend, dat u uitgaat van groei?

Ik breng de volgende stelling naar voren:

“Groeien staat niet gelijk aan rijk worden”

Velen denken dat groeien gelijk staat met rijk worden. Voor sommigen is dat het geval. Maar ik wil niet de groeiers de kost geven die ‘snachts wakker liggen van de financiële stress.

En dan is er ook nog de valkuil van de Status. De ondernemer die kan zeggen dat hij weer een personeelslid heeft aangenomen, krijgt applaus. De ondernemer die ervoor kiest klein te blijven wordt soms raar aangekeken.

Veel ondernemers zien groei als iets dat normaal is, maar dat hoeft niet. Groei is niet altijd goed. Belangrijker is “Waar krijg je energie van”! en “waar wordt je gelukkig van”.

Veel starters trappen in de val dat ze vanaf dag één voor groei gaan. Op zich niets mis mee. Alleen het begrip “groei” is overgewaardeerd.

Het is geen verplichting maar het moet een wel overwogen keuze worden.

Groeien is een keuze met voor- en nadelen.

Ga bij jezelf na waar je energie van krijgt, schrijf ze op een vel papier. Ga vervolgens na of je deze momenten nu ook tegenkomt in je dagelijkse leven. Maak dus een balans op voor jezelf. Praat met vertrouwde mensen; ervaren mensen en maak vervolgens een overwogen keuze!

Niet altijd is “groei” een keuze.

Soms zit je aandeelhouder je in de nek te blazen voor winstmaximalisatie.

Andere bedrijven moeten groeien om de concurrentie het hoofd te bieden.

Soms is het noodzakelijk om veel geld te stoppen in R & D, als je het niet doet verlies je misschien aanzienlijk marktaandeel.

Dan komt er nog een klein detail naar voren; wanneer je voor groei kiest moet je je ook afvragen hoe je dat gaat financieren? Banken en beleggingsbedrijven genoeg; maar die vragen wél zekerheden; ook prive-zekerheden! Het risico voor de ondernemer is erg groot! Wees je dat wel bewust.

Het mooiste groeiscenario is wanneer je je groei kunt financieren vanuit je eigen cahflow; je eigen middelen. Vaak gaat dat niet snel; maar het geeft je wél geestelijke rust,  “financieel onafhankelijk” te zijn. 

Deze kanttekening wil ik toch even zetten bij het begrip GROEI.

Trouwens deze beschouwing over “Groei in het bedrijfsleven” is ook toepasbaar voor de Groeiaspiraties van de Gemeente Wijk bij Duurstede. Hierbij de tip aan Tjapco; want stilstand is achteruitgang zoals we allen weten!

Even een geheel ander onderwerp; noteer in uw agenda maandagavond   5 februari; Politiek café.

Samen met het Hart van Wijk organiseren wij deze avond. Politieke partijen worden uitgenodigd om hun lijst-trekkers af te vaardigen.

De Locatie is, gezien het aantal bezoekers,  het Calypso theater. De Uitnodiging kunt u binnenkort verwachten. Gespreksleider is Jaap Jongejan; directeur SBI en inwoner van Wijk bij Duurstede. Hij weet hoe de hazen lopen in Wijk. Hij is droog; scherp en heeft humor.

Nu over naar de Doelstellingen Ondernemerskring Wijk bij Duurstede in 2018.

Ik heb dit reeds op andere plekken kenbaar gemaakt; maar je moet maar denken dat “Herhaling is de kracht van de boodschap”

 

Voor 2018 staan 3 zaken op de agenda met de Gemeente:

 

  1. Het opzetten van een regionaal inkoopsysteem voor de Gemeenten. Dit houdt in het opzetten van een database van regionale bedrijven waaruit inkoop-ambtenaren kunnen kiezen. Dit systeem wordt ook beschikbaar gesteld aan Wijkse bedrijven.
  2. Het opzetten en realiseren van een klantvriendelijk ondernemersloket bij de Gemeente Wijk bij Duurstede. Dit hoeft geen grootschalig project te worden, wat veel geld en mensen kost;  maar wanneer we dit goed aanpakken met betrokken partijen kunnen we tot een mooi product komen. Wel moet van  partijen gevraagd worden dat ze bereid zijn om bestaande werkwijzen te veranderen.
  3. Professioneel ontwikkelen van de 4 ha nieuw bedrijfsterrein; en het revitaliseren van het van Dijk terrein. Zo komen er op den duur meer bedrijven met meer werkgelegenheid; meer koopkracht voor de detailhandel en ook meer inkomen voor de Gemeente

 

 

Aan al deze punten wordt al gewerkt; niet alleen tussen het OKW en de Gemeente, maar zeker ook IN Q4 verband, met de omliggende gemeenten.

De samenwerking met de Gemeente gaat op zich prima; we zijn het eens over de aandachtspunten.

Ik maak hier even een kleine kritische opmerking: het gaat niet zo snel;

mij bekroop in deze fase van de samenwerking het volgende gevoel:

ik wil dat even met u delen: stelt u zich voor:
We zitten gezamenlijk in een vliegtuig; over de bestemming is geen discussie; het vliegtuig rolt de startbaan op. Het vliegtuig begint snelheid te maken om op te stijgen;

Het vliegtuig maakt snelheid,  maar komt niet van de grond!

Kent u dat gevoel?

In dat stadium verkeren we nog steeds. Alsof iemand ergens op de rem staat. Toch hoop ik dat we voldoende brandstof/inspiratie en power  hebben om uiteindelijk toch te stijgen en onze bestemming bereiken.

Wij hebben uiteindelijk één gemeenschappelijk doel!  Daar sta ik voor  en wil daar voor vechten.

Over brandstof gesproken; het wordt tijd voor een nieuwjaars toost.

Ik wens hierbij iedereen een succesvol ondernemersjaar vol  enthousiasme; positivisme; bereidheid tot samenwerking en natuurlijk gezondheid.

Proost!"

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Geen resultaten gevonden
Labels
Nieuws

« Terug

Archief > 2018

december

oktober

september

augustus

juli

juni

april

februari

januari