Werkgeversbijeenkomst Wet Werken naar Vermogen (WWnV) druk bezocht

donderdag 14 juni 2012 16:25

Ondanks het zonnige weer en de zomerse temperaturen was er 24 mei jl. een grote opkomst van Wijkse ondernemers in de kantine van gastheer Jacomij Elektronics Recycling. Na een hartelijke ontvangst gaven wethouder Jan Burger en Hanne Overbeek van de organisatie Locus een presentatie over de op handen zijnde wetswijziging.

Jan Burger schetste de hoofdlijnen van de wet: meer mensen, met een afstand tot de arbeidsmarkt, moeten aan het werk in het reguliere bedrijfsleven. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk en heeft het bedrijfsleven hiervoor nodig. Het is de kunst om de match van vraag en aanbod goed te maken, waarbij de werkgever het uitgangspunt is.  

Samenwerken loont

Vervolgens zoemde Hanne Overbeek in op de landelijke ontwikkelingen en de rol die Locus hierin speelt. Locus is een organisatie die is gericht op samenwerking tussen bedrijven, gemeenten en sociale werkvoorzieningsbedrijven. Locus stimuleert en ondersteunt de totstandkoming van partnerschappen. Daarin leggen betrokken landelijke en regionale partijen samenwerkingsafspraken vast. Zo zijn er partnerschappen gesloten met bijvoorbeeld Jumbo, Heineken, DHL, Sodexco, Ikea en post.nl. Met een inspirerend filmpje werd getoond dat het voor bedrijven en hun medewerkers even wennen kan zijn om collega’s te krijgen met een (arbeids)beperking. Maar uiteindelijk leidt het wederzijds tot goede resultaten.  

Resultaten en rondleiding bij Jacomij Elektronics Recycling

Voordat met de rondleiding door Jacomij Elektronics Recycling werd gestart vertelde Tynke van der Heuvel, directeur Jacomij Elektronics Recycling, over de ervaringen met het werken met werknemers met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. Jacomij heeft de afgelopen acht jaar vanuit ‘maatschappelijk betrokken ondernemerschap’ met verschillende projecten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek geboden. De werkzaamheden die worden verricht zijn veelal homogeen. De sociale werkvoorziening speelt hierin ook een rol. De ervaringen zijn wisselend. Het ene project is succesvoller (geweest) dan het andere. Op dit moment werken er zo’n tien personen, naar tevredenheid, in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte bij Jacomij. Na het vertonen van een bedrijfsfilmpje dat het verhaal van Tynke ondersteunde volgde een inspirerende rondleiding door het bedrijf.  

Levendige discussie

Bij terugkomst in de kantine werd een heerlijke maaltijd genuttigd waarbij aan alle tafels een levendige discussie werd gehouden over de zojuist gehoorde presentaties en de rondleiding. Duidelijk is dat veel werkgevers, en ook ZZP’ers, betrokken zijn bij de doelgroep en bereid zijn om zich in te zetten om ook mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt een plek te gunnen in het reguliere arbeidsproces. De rol van ZZP’ers hierin is anders, namelijk via hen en hun netwerken zijn er wellicht mogelijkheden om werkzoekenden bijvoorbeeld leer-werkplekken te bieden. Vanuit ‘maatschappelijk betrokken ondernemerschap’, zien zij hier allen een rol voor hen weggelegd. 

Etske Muis, voorzitter OKW, sloot de avond af met een oproep voor deelnemers aan de klankbordgroep en bedankte de gastvrouw, de sprekers en de aanwezigen voor hun betrokken en bevlogen verhalen en bijdragen in de discussie.

Voor meer informatie en aanmelding voor de klankbordgroep kunt u contact opnemen met Etske Muis, email: projectteam@okw-wbd.nl

Klik hier voor de presentatie van Jan Burger

Sluiten