Q4: Overheid en bedrijfsleven, wees pro-actief

nwe logo q4dinsdag 20 februari 2018 15:04

Tijdens een inspiratiediner van de Provincie Utrecht voor lokale overheden en bedrijven kwam weer eens naar voren dat een succesvolle regio als de onze aan zijn eigen succes ten onder kan gaan als niet tijdig wordt ingegrepen.

Regeren is vooruitzien. Dat geldt ook voor onze regio. Op dit moment doen wij het goed. Utrecht is één van de meest succesvolle steden van Europa en daar profiteert de regio van mee. Kernbegrippen zijn slim, groen, gezond en gastvrij. Delegaties uit verre landen komen kijken hoe wij het doen. Anderzijds zien wij toenemende druk op de mobiliteit en huizenprijzen die de pan uit rijzen. Zaken die ons in de weg gaan zitten als wij niet tijdig ingrijpen.

Voorstad van Amsterdam
Want dat er het nodige op ons af komt staat wel vast. Amsterdam stroomt over als populaire vestigingsplaats voor bedrijven, zeker met de Brexit afvallers in aantocht. Dat gaan wij hier merken. De Utrechtse regio is internationaal gezien eigenlijk niet meer dan een voorstad van Amsterdam. Het is vrijwel zeker dat veel bedrijven en werknemers uiteindelijk in onze regio terecht gaan komen.

Wij kunnen er voor kiezen om deze ontwikkelingen maar op ons af te laten komen en dan maar zien wat er gebeurt. Loopt het vast, dan loopt het maar vast. En als mensen nergens kunnen wonen dan is dat maar zo. Maar wij kunnen ook pro-actief regie voeren. Bijvoorbeeld door bedrijven te stimuleren zich te vestigen in de regio die het meest aansluit bij het DNA van een gemeente. En door voldoende woningen te bouwen voor middeninkomens op door lokale overheden mogelijk gemaakte betaalbare locaties. En door als regio samen met Utrecht één geluid te laten horen richting Den Haag als het gaat om investeringen in mobiliteit. Dat is wel nodig. In het regeerakkoord wordt 2 miljard gereserveerd voor mobiliteit, terwijl in steden als Parijs en Londen momenteel tientallen miljarden worden geïnvesteerd in een lightrail.

Demp de put op tijd
Onlangs heeft regio Q4 mede een convenant ondertekend met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een mooi initiatief dat op langere termijn behoud van erfgoed nastreeft, maar ook aandacht heeft voor ondernemingsactiviteiten. Daarbij is het van belang dat alle partijen flexibiliteit aan de dag leggen. En een pro-actieve houding aan de dag leggen, zodat de put gedempt wordt voordat het kalf kan verdrinken. Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, overheid en bedrijfsleven.

Lex Geerts,Zakelijk Zeist

Theo Sack; Zakelijk Heuvelrug

 Frans van Beek: Business Contact de Bilt

Hardy Smit: Ondernemerskring Wijk bij Duurstede

Labels
Nieuws

« Terug

Reacties op 'Q4: Overheid en bedrijfsleven, wees pro-actief'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2018

december

oktober

september

augustus

juli

juni

april

februari

januari