Laaggeletterdheid op de werkvloer? Stichting Binding helpt!

marco stichting binding laaggeletterdheidvrijdag 09 februari 2018 12:15

Het Taalhuis van Stichting Binding helpt werkgevers in de gemeente Wijk bij Duurstede bij het bepalen van de beste oplossing tegen laaggeletterdheid binnen het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan taalles op de werkvloer of ondersteuning door taalmaatjes. Ook stelt het Rijk subsidie beschikbaar voor werkgevers.

Het komt vaker voor dan je denkt.  En niet alleen bij 50-plussers, maar ook jongeren komen van school met een laag lees- en schrijfniveau. Medewerkers die niet goed kunnen lezen en schrijven, schamen zich. Ze vertellen het meestal niet uit zichzelf. In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die niet goed kunnen lezen, schrijven of met de computer werken.  Meer dan 60% van deze groep zat in Nederland op de basisschool. In Wijk bij Duurstede gaat het naar schatting om 2000 inwoners van de ruim 23.000 in totaal. De gemeente Wijk bij Duurstede helpt werkgevers en werknemers bij het bespreken van laaggeletterdheid en denkt mee  over oplossingen.

Het verhaal van Marco
Het is al twintig jaar geleden dat Marco met gezonde tegenzin het VBO afrondde. Sindsdien heeft hij geen taalopleiding meer gevolgd. “Ik had het op de vrachtwagen ook niet zo nodig. Maar ook daar verandert alles. Onze wagens krijgen nu boordcomputers, waar opdrachten digitaal op binnen komen, aldus Marco. “Als je niet kunt schrijven, kom je straks niet meer mee als chauffeur. Mijn e-mails deel ik sinds de taallessen veel beter in. Het is belangrijk dat mijn e-mails naar de gemeente er goed uitzien, anders nemen ze ons niet serieus.”

Wat levert taalles je op als werkgever?

  • Minder fouten tijdens het werk
  • Minder stress en een lager ziekteverzuim.
  • Veiliger werken, omdat medewerkers de veiligheidsinstructies begrijpen.
  • Werknemers met meer zelfvertrouwen, trots, plezier en zelfstandigheid.
  • Medewerkers die effectiever communiceren,  meer betrokken zijn bij de organisatie en efficiënter werken.
  • Doorgroeimogelijkheden voor jouw medewerkers en jouw bedrijf.

Heb je vragen over laaggeletterdheid of wil je iemand aanmelden voor ondersteuning, neem dan contact op met:

Renate Teekens
E: r.teekens@stichting-binding.nl
M: 06-51356609

Reacties op 'Laaggeletterdheid op de werkvloer? Stichting Binding helpt!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Sluiten