Non-concurrentiebeding

maandag 29 augustus 2016 11:43

Wat als een werknemer naar de concurrent wil overstappen?

Hopelijk hebt u ondanks het wat mindere weer een goede zomer gehad en hebt u weer voldoende energie opgedaan om volop te ondernemen. De meesten van u hebben daarbij werknemers nodig. Maar wat als een werknemer naar de concurrent wil?

 

Het is een issue waar u allen wel eens mee te maken krijgt. Natuurlijk hebt u om die reden een non-concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst opgenomen.

 

Echter, zo leert een arrest van Hof Den Bosch d.d. 9 augustus 2016 ons, óók als wordt vastgesteld dat u als werkgever een gerechtvaardigd belang hebt bij handhaving van het concurrentiebeding, kan het gebeuren dat het concurrentiebeding toch wordt geschorst, omdat de rechter vindt dat de belangen van u als werkgever bij het handhaven van het concurrentiebeding minder zwaar wegen dan het belang van de werknemer bij schorsing daarvan, bijvoorbeeld als de werknemer een beroep doet op positieverbetering.

 

Een dergelijk oordeel hangt altijd af van de gestelde feiten en omstandigheden. 

 

Het is in zo'n situatie dan ook zaak om zo uitgebreid mogelijk vast te leggen welke carrièremogelijkheden een werknemer bij uw onderneming heeft om te voorkomen dat de werknemer hard kan maken dat er bij een andere werkgever sprake is van een (aanzienlijke) positieverbetering. Overigens hoeft positieverbetering niet altijd tot uitdrukking te komen in een financiële verbetering, maar kan bijvoorbeeld ook gelegen zijn in meer vrije tijd.

 

En als u van mening bent dat de werknemer de mogelijkheid heeft om iedere commerciële functie te gaan bekleden, in welke branche dan ook, en niet specifiek die op uw vakgebied, en om die reden gebonden is aan het concurrentiebeding, dan moet u dit nader toelichten omdat dit argument anders als zijnde onvoldoende onderbouwd wordt afgewezen.

 

Een goede formulering van een en ander is dan ook noodzakelijk.

 

Indien u vragen hebt en/of hulp nodig hebt, weet u mij te vinden via driessens@driessens.eu of 0343-591014.

 

 

Angélique Driessens

Hoogstraat 10
3962  ES Wijk bij Duurstede
tel.: 0343-591014

driessens@driessens.eu
www.driessens.eu

 

© mr. A.M.J. Driessens-Kuijpers, Wijk bij Duurstede, augustus 2016,

Sluiten