Dienstverband met een arbeidsongeschikte werknemer

donderdag 07 april 2016 12:52

In deze nieuwsbrief aandacht voor een van de gevolgen van langdurige arbeidsongeschiktheid.

Zoals u weet eindigt uw loondoorbetalingsverplichting zodra uw werknemer twee jaar of langer arbeidsongeschikt is. Veel werkgevers denken dat dan óók de arbeidsovereenkomst eindigt.
Niets is echter minder waar!

Dit betekent in concreto dat de mogelijkheid bestaat dat de arbeidsongeschikte werknemer zich na jaren weer bij u -beter- komt melden om de overeengekomen arbeid weer te verrichten. Voor u natuurlijk een zeer moeilijke situatie omdat u inmiddels voor die arbeid waarschijnlijk een andere werknemer hebt aangenomen.
En denk niet dat dit slechts een theoretische mogelijkheid is, want het is in de praktijk echt voorgekomen en de werknemer kreeg van de rechter gelijk.
De werkgever moest de werknemer zijn oude baan teruggeven!

Derhalve geef ik meestal het advies ervoor te zorgen dat er na twee jaar arbeidsongeschiktheid ook een einde aan de arbeidsovereenkomst komt.

Maar: sinds 1 juli 2015 betekent dit dat ook dan de arbeidsongeschikte werknemer recht heeft op een transitievergoeding. Dat kan uiteraard in de papieren lopen, afhankelijk van de lengte van het dienstverband.

Sinds 1 juli 2015 moet u als werkgever dan ook de afweging maken: laat ik de arbeidsovereenkomst doorlopen met alle mogelijke risico's van dien of maak ik een einde aan de arbeidsovereenkomst met uitbetaling van een transitievergoeding. Lastig!

Gelukkig heeft de minister thans ingezien dat deze consequentie ook onredelijk is en de minister heeft onlangs laten weten bereid te zijn om ter zake een wetswijziging voor te stellen, hetgeen zou gaan inhouden dat na beëindiging van de arbeidsovereenkomst met een werknemer die twee jaar of langer arbeidsongeschikt is, u als werkgever geen transitievergoeding verschuldigd bent.

Totdat deze wetswijziging heeft plaatsgevonden moet u van geval tot geval beoordelen hoe groot de kans is dat de werknemer ooit nog zal terugkomen, wat kost het u nu als u toch een einde maakt aan de arbeidsovereenkomst, welk risico wilt u lopen etc.

Natuurlijk denk ik in zo’n situatie graag met u mee.

Ik houd u op de hoogte!

Met vriendelijke groeten,

Angélique Driessens

Hoogstraat 10

3962  ES Wijk bij Duurstede

tel.: 0343-591014

driessens@driessens.eu
www.driessens.eu

 

© mr. A.M.J. Driessens-Kuijpers, Wijk bij Duurstede, februari 2016,

Nieuwe laag...
Sluiten