Embedding

donderdag 10 november 2016 12:12

In plaats van iets over arbeidsrecht, hoewel u daar natuurlijk vaak mee te maken hebt, een artikeltje over embedding. Over wat?, denkt u nu wellicht…

Waarschijnlijk denkt u wel eens bij het zien van een foto en/of artikel op een website: leuk, dat kan ik ook wel op mijn eigen website plaatsen.

Het overnemen van foto’s of artikelen is echter in strijd met het auteursrecht van degene die het heeft geplaatst en dus niet toegestaan. Embedding van auteursrechtelijk materiaal van internet is wél toegestaan, zo is onlangs beslist in een bepaalde zaak.

 

Embedden kan worden omschreven als insluiten. Als u iets embedt van een andere website op uw eigen website, laat u op die manier een stukje van die andere website zien op uw eigen website zonder de content te verplaatsen.

Het gaat er dus om dat websites mogen linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal wanneer het al met toestemming van de rechthebbende op internet is geplaatst. Het moet dus openbaar zijn.

Dit embedden mag niet gericht zijn op nieuw publiek, dus het moet zonder meer bereikbaar zijn voor alle internetgebruikers; dus zonder drempels, zoals bijv. betalen.

Ook mag embedden niet leiden tot bewerking van het oorspronkelijk materiaal.

 

Maar, pas op de mogelijke consequenties: als degene die het artikel of de foto oorspronkelijk op het internet heeft geplaatst een andere tekst en/of foto achter de link plaatst, wordt deze andere tekst en/of foto dus ook op uw website zichtbaar!

En als degene die het op internet heeft geplaatst geen toestemming heeft van de rechthebbende, handelt u óók in strijd met het auteursrecht van de rechthebbende.

 

Embedded content kan dus prima zijn, maar wees er wel voorzichtig mee.

 

Omdat het de laatste reguliere ondernemerskrant van het jaar is, wens ik u reeds nu  goede zaken toe in de twee laatste maanden van 2016, fijne feestdagen en een heel super 2017.

Indien u vragen hebt en/of hulp nodig hebt, weet u mij te vinden via driessens@driessens.eu of 0343-591014.

 

Angélique Driessens

 

© mr. A.M.J. Driessens-Kuijpers, Wijk bij Duurstede, november 2016,

Sluiten