Duurzaam ondernemen door URSCHEL B.V.

donderdag 06 oktober 2016 22:53

Duurzaam ondernemen kan zo simpel zijn en meestal betekent het ook een besparing op de jaarlijkse kosten. Door een goede afweging te maken tussen idealisme en realisme, door informatie in te winnen van deskundigen en door dat alles te combineren kom je tot verrassende ontdekkingen.

Deze foto van één van de kantoren laat al drie vormen van duurzaam ondernemen zien:

  1. Boven in het plafond zijn twee van de 36 LED-panelen te zien. Deze panelen kunnen eenvoudig in een systeem plafond geplaatst worden.
  2. Midden voor het raam staat een Apple monitor waarmee de directie regelmatig video-contact heeft met het moederbedrijf in Amerika. De besparing hier is natuurlijk op telefoonkosten EN op vliegreizen. In plaats van ieder jaar naar Amerika te vliegen gebeurt dat nu één keer in de twee jaar.
  3. Midden boven is de belangrijkste besparing te zien die Urschel heeft doorgevoerd na de gedwongen verhuizing: één rooster van de Warmtepomp. Door de grote hoeveelheid glas op het zuiden werd het binnen tijdens zonnige dagen al gauw erg warm; een airco was dus nodig. Door de extra ruimte boven het systeem plafond was het mogelijk om met luchtslangen te werken en dus met een warmtepomp. De op het dak geïnstalleerde warmtepomp is een DVM S warmtepomp van Samsung. Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast, in de winter onttrekt ie warmte van buiten – zelfs bij temperaturen lager dan -10 °C – en verwarmt hij de kantoren, en in de zomer werkt ie als een airco en koelt hij de kantoren. Dat verwarmen in de winter is goedkoper(!) dan verwarmen met een centrale verwarming met een hoog rendement ketel. Dit is nog eens bevestigt tijdens de Energiebeurs die onlangs werd bezocht door twee bestuursleden van de OKW onder wie Linda van Vemde die de portefeuille ‘Duurzaam Ondernemen’ heeft.

Tenslotte wekt Urschel al jaren met een milieuvriendelijke methode van verpakken … met papier. Duitsland kreeg wetgeving waarbij kunststof verpakkingsmateriaal moest worden terug genomen. Dat kost geld. Urschel is op zoek gegaan naar nieuw milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal en kwam op dit apparaat. 

 

Rechts gaat gewoon vlak papier in de machine en links komt het er gekreukeld uit….een ideaal opvulmateriaal!

 

Sluiten